Spring naar de content

Twitteren in Utrecht

Waarin de parallelle wereld en de echte wereld elkaar voor één avondje raken. Twitter is een parallelle wereld. Je kunt die wereld proberen vorm te geven, wat sommige twitteraars (tweeps in jargon) hartstochtelijk doen, maar je kunt er ook in totale anonimiteit alleen verbale schelpjes zoeken, pootjebadend in de branding van de conversatie.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Redactie

Bert Brussen is van de eerste soort. Hij bouwt vrijwel dagelijks indrukwekkende zandkastelen, met valkuilen en schietgaten. ‘s Ochtends, als er weer publiek is, begint hij onverdroten opnieuw. Hetzelfde geldt voor de man die zich Bas Taart noemt. Allebei zijn ze enige tijd aan GeenStijl verbonden geweest. Dat zijn pro’s die het bouwen van zandkastelen tot kunst hebben verheven.

Afgelopen week was er een bijeenkomst van twitterati in Utrecht, georganiseerd door Bert Brussen, en gepresenteerd door de enige non-tweep: de lokale Utrechtse tv-presentatrice Eva Brouwer.

De parallelle wereld en de echte zijn op zo’n avond dan heel eventjes één. Dan komen er opvallend veel vrouwen, want dat zijn de belangrijkste bewoners van de Twitterplaneet. Vrouwen zijn van oudsher beter in sociale vaardigheden. Anna-Maria Mantel-Giannattasio, die op Twitter Puur heet, is een goed voorbeeld van een vrouw die perfect de sociale mogelijkheden van dit nieuwe medium benut. Puur is de koningin van de Nederlandse Twittertak, maar er zijn talloze kroonprinsesjes. Zoals Marlooz Veldhuizen op foto vier, met naast haar Elies van Willenswaard, alias LieveLiesje.

Marlooz is een twitterdiva met een compleet aanklikbaar universum van netwerkpagina’s. Met honderden, zo niet duizenden volgers, want gevolgd worden is het buzzword op Twitter. LieveLiesje studeert nog, en timmert en passant aan haar netwerkje.

Bas Paternotte is de politiek verslaggever van HP/De Tijd en tweep van het eerste uur. De foto bij zijn Twitteraccount werd genomen in het torentje van Balkenende. Die foto wordt dus nooit vervangen, ook al herkent geen mens de beroemde achtergrond. Op foto vijf staat Bas met kunstverzamelaar en D66-lid Joost van Kuppeveld, die even daarvoor het hoogste bod heeft gedaan op een Paint-grafiek van Paternotte. Het kunstwerk beeldt een hoogstandje uit de vaderlandse bellettrie: Carice van Houten die net hoort dat ze een kankertje heeft gevat, waarop echtgenoot Kluun aankondigt dat hij onverwijld zijn snikkel buiten de deur gaat hangen. Totaalopbrengst € 1050, en voor de verandering alles naar het goede doel. Kom daar eens om bij die graaierd van Eyeworks.


Tot in Vlaanderen was deze Tweetavond bekend, want de oudpapierhandelaar Hans de Ridder was vanuit Brussel naar Utrecht gekomen om zich persoonlijk op de hoogte te stellen van het recente aanbod van dode bomen. Maar de Volkskrant lag de volgende dag nog gewoon in de bus, zij het in zijn inmiddels vertrouwde anorectische uitvoering.

Onderwerpen