Spring naar de content

Henk Krol over weigering homo-portefeuille: ‘Rouvoet kan niet anders’

Demissionair vice-premier Rouvoet heeft bij de overname van de  onderwijsportefeuille van ex-minister Plasterk geen trek in homo-emancipatie en schuift dat onderdeel waarschijnlijk naar collega Van Bijsterveldt. Hoofdredacteur Henk Krol van De Gaykrant snapt dat wel. Hij prijst Plasterk om zijn inzet ten behoeve van de homo-emancipatie en gaat een stevig woordje praten met de monseigneur Hurkmans vanwege de heilige hostiecrisis die onstond tijdens carnaval.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Wouter Sinke

Meneer Krol, wat vindt u van deze afschuifactie van Rouvoet?
“Hij wil zijn handen er niet aan branden omdat hij het ook niet kan verkopen aan zijn achterban. Hij kan ook niet anders. Rouvoet zou ook niet de meest aangewezen bewindspersoon zijn om de homo-emancipatie te dienen, hoewel ik het erg leuk gevonden had. Misschien wil hij zich er in verdiepen.”

Wat heeft Balkenende IV betekend voor de homo-emancipatie?
“Er is ontiegelijk veel geld vrijgemaakt. Dan hebben we het over miljoenen, dat is nooit eerder vertoond. Maar ook de inzet is ontegenzeggelijk enorm geweest. Het is heel triest dat hij vanuit de homogemeenschap veel kritiek heeft gekregen. Er heeft in het verleden nog nooit een bewindsman of -vrouw zich zo intensief met met homo-emancipatie beziggehouden. Hij was geweldig!”

Wat deed hij dan zoal?
“Er ging geen week voorbij of de minister stak voor het onderwerp zijn nek uit. Of dat nu was op de plecht van een boot tijdens de Canal Parade of dat hij scholen bezocht om in gesprek te gaan met leerlingen. Ik kan me niet voorstellen dat een toekomstige minister dat qua inzet kan overtreffen.”

Telefoongerinkel klinkt op de achtergrond.

“Wacht, ik moet even iemand het zwijgen opleggen…”

“Daar ben ik weer. Dat was een angstige pastoor die wat kwijt wilde over de bisschoppen…”

De hostiecrisis! Gaat u daar nog iets aan doen?
“Ja de heilige hostie werd niet uitgedeeld aan een homoseksuele kerkganger. Ik heb aanstaande vrijdag een gesprek met de bisschop in het bisschoppelijk paleis in ’s-Hertogenbosch.”

Snapte u die weigering?
“Nee, ik zie op foto’s op internet dat die heilige hostie wel werd uitgedeeld aan Hitler en Videla, maar niet aan een gelovige homoseksueel. Hoe krijg je dat nu uitgelegd, haha.”

Wat gaat u tegen de bisschop zeggen?
“Ik krijg van verschillende katholieke hotemetoten te horen wat ik moet vragen!”

Van welke bisschoppen dan?
“Dat ga ik niet zeggen!”

Maar wat is de oplossing?
“Het aardige is dat de Belgische aartsbisschop zegt dat het is niet aan de pastoor is om de hostie te weigeren, maar aan het geweten van de gelovige zelf. Elke homo mag ter communie komen als hij het met zijn eigen geweten kan verantwoorden. Als je dat zegt ben je toch van alle gelazer af?!”