Spring naar de content

Neutraal en objectief

Rumoer op internet rond de Tilburgse Fontys-opleiding journalistiek (FHJ). Nadat internetfenomeen Bert Brussen op zijn weblog had uitgepakt met een aantal kritische noten aan het adres van deze hbo-opleiding – die in de recente Keuzegids Hoger Onderwijs de op twee na slechtste hbo van het land werd genoemd – volgde een storm van kritiek.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Redactie

Volgens Brussen is de opleiding te links, te provinciaal en bekrompen, intimideren docenten hun studenten via Twitter en kan directeur Wiel Schmetz niet tegen kritiek. Dat laatste klopt in elk geval, blijkt uit een e-mail van Schmetz aan zijn studenten, die Brussen integraal publiceerde. Strekking van de e-mail: de methode van de Keuzegids deugt niet, de opleiding loopt in alle facetten voorop en de studenten worden geacht voortaan bij het invullen van enqutes rekening te houden met eventuele negatieve gevolgen voor de onderwijsinstelling.

Is het nu werkelijk zo slecht gesteld met die journalistiekopleiding in Tilburg? In reacties op Brussens blog en via Twitter bevestigen diverse studenten de kritiek van de gids, al zijn er ook genuanceerdere meningen te horen.

“In de Keuzegids staan fouten, en bovendien stamt hij uit 2007,” is de verdediging van Schmetz. “Inmiddels hebben wij al veel verbeterd. Dat heb ik onze studenten proberen uit te leggen. Kritiek zullen wij altijd ter harte nemen, en studenten mogen zeker kritisch zijn. Vooral ónze studenten. Dat leren we ze vanaf dag één. Ik wil ze alleen meegeven dat ze zich wel moeten realiseren dat wat ze zeggen grote gevolgen kan hebben. Dus ik vraag ze: zorg dat je kritiek geen momentopname is. Neem even afstand.” Ook meent Schmetz dat de FHJ niet links is. “Wij zijn geen linkse of rechtse instelling. Onze studieboeken zijn neutraal en objectief. Elke docent brengt zijn eigen temperament mee.”

Over de beweerde linksheid van de FHJ blijft de nodige controverse bestaan. Zo beschrijft oud-student Jan-Albert Hootsen (tegenwoordig correspondent in Mexico) op zijn weblog zijn studen-tentijd op de FHJ als volgt: “Wie voor de Europese grondwet stemde, kreeg van de docent alleen SP-argumenten tegen de grondwet te horen. En tijdens een college waarin wij het waagden te twijfelen aan de kunde van Job Cohen werd ons toegebeten ‘daar geen flikker van af te weten’.” Ai.


Gelukkig kon Hootsen wel ge- woon stage lopen bij Elsevier; zo links zijn ze daar in Tilburg dan ook weer niet. Joep Smaling

Onderwerpen