Spring naar de content

AD verwijdert Mohammed-cartoon

Wat is dat toch met een zekere groep moslims en cartoons? Het Algemeen Dagblad verwijderde deze week een tekening van Mohammed, gemaakt door Lars Vilks. De kleine krabbelaar cartoonist had in 2007 in dagblad Nerikes Allehanda de profeet Mohammed afgebeeld met het lichaam van een hond. Daarop werd door al-Qaïda een bedrag van 100.000 dollar uitgeloofd voor wie Vilks zou doden.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Bas Paternotte

Begin deze maand werden in Ierland vier mannen en drie vrouwen gearresteerd die van plan waren Vilks te vermoorden. Het AD plaatste dinsdag een artikel over de kwestie en beeldde daarbij één van de gewraakte cartoons af. Maar na een ‘interne discussie’ werd toch besloten een portret van Vilks neer te zetten.

Leden van de omstreden Haagse Soennah-moskee beklaagden zich bij de krant over de tekening na een oproep op de website. Want dat mag natuurlijk helemaal niet, tekeningen in de krant. Plaatsvervangend hoofdredacteur Bart Verkade zegt ‘veel gekwetste reacties’ gekregen te hebben, maar dat dat geen overweging was om de plaat te verwijderen. “Er was te snel beslist dat dit een passende illustratie was. We vonden de afbeelding niet relevant,” aldus Verkade. Meer over deze zaak leest u in dagblad De Pers.

Onderwerpen