Spring naar de content

PvdA-kandidaat heeft verleden als stalker

Meet Tjeerd van Dekken, nummer 27 op de kandidatenlijst voor de PvdA. De media-adviseur was in het verleden niet zo fijn in de omgang. Hij heeft maandenlang zijn vriendinnetje telefonisch geterroriseerd, zo schrijft ex-vriendin en publiciste Karin Spaink. “Gek werd ik van die zwijgtelefoontjes. Soms kreeg ik er tien op een avond, en gemiddeld twintig per week.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Dinsdag werd vol trots de nieuwe kandidatenlijst voor de PvdA gepresenteerd. Maar er is nu al een smetje te ontdekken op de lijst van Job Cohen. De Groninger en oud-voorzitter van de Jonge Socialisten Van Dekken blijkt zich in het verleden te hebben ontpopt als een vervelende stalker. Spaink, die vroeger werkte bij de PSP, schreef in een column in 1994 over de wanpraktijken van de PvdA’er. In die column noemt ze hem niet met naam en toenaam, maar een jaar later plaatst ze het stuk over naar haar website waarin ze alsnog de naam van Van Dekken vermeldt.

Spaink: “Ik moest me ontdoen van een gek gebleken vriendje, de zeerover. Hij was beter met dwingelandij dan met vrijbuiterij en bleek tot mijn immense ontsteltenis degene te zijn die me al drie maanden lang telefonisch terroriseerde.” Soms wilde ze haar vriendje even niet zien en dan kwam een in eerste instantie onbekende stalker vaak opdagen. “Ik was nog geen avond of middag alleen of prring prring, daar ging de telefoon weer.”

Pas later kwam ze er via telefoniedienst PTT erachter dat het om haar vriendje Van Dekken ging. “Ik ontplofte bijkans. Ik vraag me af wat ik moet doen om dit idiote gebel te laten stoppen,” zo schrijft ze in haar column. Van Dekken is volgens Spaink tot tweemaal toe betrapt op telefoonstalking. In 2007 schrijft ze op haar weblog dat het een waargebeurd verhaal is. Maar: “De column beschrijft maar een fractie van de gebeurtenissen.” Zo heeft Spaink een advocaat moeten inschakelen om het gestalk te laten stoppen. Ook heeft de broer van Van Dekken de schrijfster zelfs met de dood bedreigd, aldus Spaink.

De PvdA’er was, ondanks herhaalde pogingen, niet bereikbaar voor commentaar.

UPDATE, 16.15 uur – Eindelijk telefoon van Van Dekken: “Ik heb geen commentaar. Het is een persoonlijke kwestie van lang geleden.”

Onderwerpen