Spring naar de content

AD: twee weken onzin

Het AD is er goed ingeluisd door journalist en columnist Luuk Koelman. Die reageerde onder een valse naam op een [[popup file=”2010-06/ad_magnikskosten_copy1.png” description=”oproep” align=”inline” ]] van de krant, die correspondenten zocht voor het WK in Zuid-Afrika. Enkel enthousiaste lezers en geen beloning natuurlijk, want leve de burgerjournalistiek. Ook de website onuitstaanbaar.nl zegt berichten verzonnen te hebben.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Twee weken lang had Koelman de vrijheid om de grootst mogelijke onzin te publiceren op de website van de krant. Toen zijn bedrog eindelijk aan het licht kwam, zei ook de website onuitstaanbaar.nl dat ze onware artikelen hadden gepost onder de naam Geert-Jan Zomers.

Het AD vindt het echter helemaal niet zo belangrijk dat er fouten op de website verschijnen. In een mailconversatie na de ontmaskering van Koelman werd hij nog [[popup file=”2010-06/harstikke_bedankt_copy1.png” description=”bedankt” align=”inline” ]] voor zijn leuke stukjes: “Heus leuk hoor, die humor en je hebt ons er prima ingeluisd. Het heeft zelfs tot vragen aan de Japanse bondscoach geleid door de NOS, altijd geinig. En goed aangeklikte stukjes op de website, dat ook.”

Dat geldt blijkbaar tot op de dag van vandaag. In een
[[popup file=”2010-06/ad_sympatieke_jongens.png” description=”officiële persverklaring” align=”inline” ]] van de krant staat te lezen “Bij het AD moeten ze een beetje glimlachen om hun eigen fout.”

Onder de alias John Janssens lukte het Koelman twee weken lang de grootst mogelijke onzin op de website van het AD te publiceren. Als ‘volger’ van het Japanse elftal wist hij onder andere te vermelden dat Van Marwijk de Japanse bondscoach voorafgaande aan de wedstrijd Nederland – Japan ‘vernederd’ zou hebben, en dat de Japanner ‘[[popup file=”2010-06/advernedering.png” description=”wraak had gezworen” align=”inline” ]].’

Ook [[popup file=”2010-06/ad_minderwaardig_mens.png” description=”verzon” align=”inline” ]] hij voor de Japanse bondscoach Okada een twee jaar jongere broer, die in een Japans praatprogramma te gast zou zijn geweest. Hij zou daar verteld hebben dat zijn groter broer Van Marwijk een ‘minderwaardig mens’ had genoemd. Het bedrog kwam pas aan het licht toen de NOS aan de redactie van het AD meldde dat het hilarische geluidsfragment van de ‘broer’ nep was.

Na de bekendmaking van Koelman kwam ook onuitstaanbaar.nl met het bericht dat het verzonnen artikelen in had gezonden. Onder de alias Geert-Jan Zomers verschenen er verschillende verzonnen artikelen over het team van Ivoorkust.

Onderwerpen