Spring naar de content

Pas op: zomer!

Iedere week op de site: één artikel uit de papieren HP/De Tijd. Dit keer Mark Traa over de warmte in Nederland. Die kan le-vens-ge-vaar-lijk-e toestanden opleveren. Talloze instanties slaan alarm. Want stel je voor dat er wat misgaat – dan is er in elk geval gewaarschuwd.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Mark Traa

Het RIVM waarschuwt voor hitte: volgens de verwachtingen van vorige week werd het vier dagen lang warmer dan 27 graden Celsius. Het Nationale Hitteplan wordt geactiveerd.

De Dierenbescherming waarschuwt (huis)dierhouders om in de warmte extra op hun dieren te letten. Zo moeten paardenhouders ervoor zorgen dat er schaduwplekken zijn en vers drinkwater.

KWF Kankerbestrijding gaat mensen via de mobiele telefoon, e-mail, Twitter en Hyves waarschuwen voor een te hoge zonkracht. Er komt een waarschuwing wanneer iemand met een bepaald huidtype (dat tevoren is ingevoerd) een verhoogd risico loopt.

Waterbedrijf Vitens waarschuwt om niet te veel water te gebruiken. Tuinen sproeien, zwembaden vullen en auto’s wassen kan het beste ’s avonds gebeuren, om zo het watergebruik te spreiden.

De Leidse bioloog Freek Vonk waarschuwt voor ontsnapte slangen. Doorgaans zijn die niet gevaarlijk, maar het is toch raadzaam de politie of de dierenambulance te bellen.

De ANWB waarschuwt vakantiegangers die naar Zuid-Frankrijk rijden voor de slechte staat van de provinciale wegen daar. Vooral de kronkelweggetjes in bergachtige gebieden zijn er beroerd aan toe.

GGD Kennemerland waarschuwt voor de bastaardsatijnrups, die in toenemende mate op de stranden wordt gesignaleerd – vooral bij Bloemendaal. Contact met de brandharen van de rups kan leiden tot huidirritatie.

De politie in Dokkum waarschuwt voor diefstal van buitenboordmotoren. Het advies is om ze met een buitenboordmotorslot te beveiligen.

Natuurmonumenten heeft in de Sint Jacobspolder bij Baarland (Zeeland) waarschuwingsborden geplaatst voor overstekende jonge vogels. De nesten van de kluten zijn uitgekomen en de jonge vogels trekken er dan onmiddellijk op uit om voedsel te gaan zoeken.

De gemeente Waalwijk waarschuwt voor een agressieve buizerd in Waspik. Er zijn waarschuwingsborden geplaatst. Het advies is om de Lageweg te mijden. Staatsbosbeheer waarschuwt voor een agressieve buizerd aan de Roodbeenweg tussen Lelystad en Dronten. Er worden een hek en een bord (‘Aanvallende buizerd’) geplaatst.

Het Trimbosinstituut wil dat ouders hun kinderen waarschuwen voor overmatig alcoholgebruik wanneer zij op vakantie gaan.

De ANWB waarschuwt vakantiehangers om in Frankrijk geen biobrandstof te tanken. Het effect van de daar alom aangeboden brandstof E10 op auto’s zou onvoldoende zijn onderzocht.

Strandtenten in Scheveningen gaat bezoekers waarschuwen voor de gevolgen van de hitte en voor de risico’s van zwemmen. Ook op tramstations komt informatie over de gevaren van het zwemmen. Op het strand worden waarschuwingsvlaggen geplaatst.

De Verkeers Informatie Dienst waarschuwt voor een ‘helse zomer’ met minstens tweemaal zoveel files als normaal, wegens wegwerkzaamheden.

De politie in Groningen waarschuwt dat jeugdigen die in de zomer van bruggen in het water springen, een boete kunnen krijgen van negentig euro.

De provincie Flevoland waarschuwt voor waterslakjes op het Woldstrand in Zeewolde. Die kunnen zwemmersjeuk veroorzaken.

De Flevolandse brandweer waarschuwt voor pluisjes van populieren. Door de droogte kunnen ze makkelijk vlam vatten. De brandweer adviseert mensen om de pluisjes in hun tuin nat te houden.

De provincie Overijssel plaatst waarschuwingsborden bij de zwemplas Kotermeerstal in Dedemsvaart, omdat er lage concentraties blauwalg zijn aangetroffen.

De Nederlandse Vereniging voor ondernemingen op het gebied van Koudetechniek en Luchtbehandeling (NVKL) waarschuwt voor falende koelinstallaties in supermarkten. Openstaande winkeldeuren vergen een zwaardere belasting van de klimaatinstallatie.

Internetbeveiligingsbedrijf Norman waarschuwt om niet via social media-websites op internet aan mensen te vertellen dat je op vakantie gaat, om uit te kijken met internetcafé’s waar de beveiliging soms te wensen over laat en om back-ups te maken van belangrijke bestanden.

De ANWB waarschuwt haar leden om in Italiaanse stadscentra goed uit te kijken dat ze geen zones met beperkte toegang binnenrijden. De boete hiervoor is tenminste €110.

De gemeente Breda waarschuwt voor de eikenprocessierups. Contact met de haartjes van die rups geeft jeuk.

De politie in De Bilt waarschuwt voor insluipingen in woningen, waarvan door de warmte ramen en deuren openstaan. Het advies: bij afwezigheid, ook al is het maar voor even, alles dichtdoen.

De Dierenbescherming OverGelder waarschuwt om honden niet met de fiets uit te laten wanneer het warm is. Het asfalt is dan te heet. Als het dan toch moet, dan het liefst vóór ’s ochtends acht uur.

De Arbeidsinspectie waarschuwt dat de temperatuur in slecht geventileerde winkelmagazijnen in de zomer hoog kan oplopen.

De GGD Zuidoost-Brabant waarschuwt voor voedselvergiftiging als gevolg van barbecueën. Vlees moet goed worden verhit en de handen gewassen. De GGD vraagt supermarkten en slagerijen om klanten op de gevaren te wijzen.

Ouderenbond ANBO waarschuwt senioren dat ze bij hoge temperaturen de zon maar beter kunnen mijden en dat ze veel moeten drinken.

Staatsbosbeheer waarschuwt voor teken in het Robbenoordbos bij Den Oever. Teken kunnen de ziekte van Lyme veroorzaken. Bedekkende kleding dragen is raadzaam.

De Dierenbescherming Zeeland waarschuwt hondenbezitters voor het achterlaten van hun huisdier in de auto. Als mensen een hond in een snikhete auto zien zitten, kunnen ze het beste de politie bellen.

Verzekeraar ASR waarschuwt voor waterschade na de vakantie. Het zou bijvoorbeeld slim zijn om voor het vertrek de dakgoten schoon te laten maken.

Het bedrijf Fiets Taxi Amsterdam waarschuwt dat het deze zomer een chaos wordt in de Amsterdamse fietstaxibranche. De markt is vrijgegeven en er zijn veel eenmanszaken bijgekomen die slechte service bieden.

De Consumentenbond waarschuwt voor calorierijke ijsjes. Uit een test van dertig ijsjes blijkt dat er grote verschillen zijn wat betreft calorieën, verzadigd vet en suiker. Het slechtste ijsje: de Magnum Gold.  |