Spring naar de content

Roken in de auto? Verboten

Terwijl men in Nederland nog steeds steggelt over het al dan niet in stand houden van het rookverbod in de horeca, wil Duitsland nog een stapje verder gaan. Minister van Verkeer Ramsauer heeft gisteren het voorstel ingediend om roken in de auto te verbieden. Krijgen we die strenge regels straks ook in Nederland?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Redactie

Wij vroegen het Stivoro-directeur Lies van Gennip.

Roken in de auto wordt in Duitsland wellicht verboden. Moeten we dat hier ook willen?
“Jazeker, wij vinden dit een heel begrijpelijke keuze. In ieder geval als er kinderen aan boord zijn. Een raampje open doen heeft geen nut, de rook blijft dan toch in de auto hangen.’”

Het gaat u dus vooral om auto’s met kinderen. In Duitsland schermt men echter ook met een onderzoek waaruit zou blijken dat rokers twee keer vaker ongelukken maken of krijgen dan niet-rokers. Bent u bekend met dit onderzoek?
“Nee, maar het gaat ons echt vooral om het meeroken van kinderen. Volwassenen kunnen hierover afspraken maken, en dit voor zichzelf uitmaken. Of het echt zo is dat er vaker ongelukken gebeuren met rokers, daarover is ons in ieder geval niets bekend.”

Gaat u zich in Nederland ook hard maken voor zo’n maatregel?
“Wij zouden inderdaad heel graag zien dat hier ook het roken in auto’s met kinderen stopt. Dus een verbod lijkt ons een goed idee.”

In delen van de Verenigde Staten is men nu ook bezig met een rookverbod in te stellen op stranden en in parken. In sommige staten is dit er zelfs al. Hoe denkt u over verregaande verboden als deze?
“In tegenstelling tot het roken in auto’s maken we ons hier niet echt sterk voor. Wij zijn vooral tegen het (mee)roken in afgesloten ruimtes. Dus op het werk, in openbare gelegenheden, en zeker in ruimtes waar zich kinderen bevinden. In de buitenlucht verwaait het snel, dus roken in de buitenlucht staat niet heel hoog op onze agenda. Sterker, wij vinden juist dat roken in de buitenlucht zou moeten. Maar we kunnen ons natuurlijk heel goed voorstellen dat als mensen bijvoorbeeld in een pretpark of bij een concert in een drukke rij staan, men rokers vraagt even ergens anders te gaan staan.”

Onderwerpen