Spring naar de content

De columnist, de schoonzoon & het wapenarsenaal. Hoe zit het nu echt?

Professor Bob Smalhout, vorige maand nog zonder riem en veters in een politiecel gegooid wegens een imposante wapenverzameling die gevonden werd bij zijn schoonzoon, wordt niet vervolgd. Over het waarom van het seponeren doen echter tegenstrijdige berichten de ronde. Hoe zit het nou?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Redactie

Zo meldt onder andere de NRC dat de zaak geseponeerd is wegens een administratieve fout van het OM, maar weet bijvoorbeeld RTL te vertellen dat het ging om een gevalletje gebrek aan bewijs. Ook zijn de bij de schoonzoon gevonden wapens volgens het ene bericht wel degelijk van Smalhout, terwijl dit in andere berichten ontkend wordt.

De 82-jarige Telegraaf-columnist zelf praat op verzoek van zijn advocaat niet met de pers, dus namen wij contact op met Nicolette Stoel, woordvoerster van het Haagse Openbaar Ministerie.

Wij lezen tegenstrijdige berichten omtrent de reden van de seponering. Wat is nu de juiste versie?
“Het OM heeft besloten niet langer tot vervolging over te gaan, omdat er inderdaad door een interne fout van ons een brief verstuurd was naar de heer Smalhout waarin seponering al werd aangekondigd.”

Dat is slordig. Hoe kon dit gebeuren?
“Nogal slordig, inderdaad. We weten dan ook nog niet hoe dit heeft kunnen gebeuren, maar dat zoeken we tot op de bodem uit natuurlijk. Dit soort fouten moeten niet kunnen en mogen gebeuren. Wel hebben we vanwege deze fout van onze kant besloten de heer Smalhout vooralsnog niet verder te vervolgen.”

Zijn de bij de schoonzoon gevonden wapens nu wel of niet van de professor?
“Naar de herkomst en de eigenaar van de bij de schoonzoon gevonden wapens doen wij nog onderzoek, evenals naar zijn schoonzoon Robert van G. zelf.”

Krijgt de professor zijn wapenverzameling nu ook terug?
“Of de professor, die voor een aantal wapens een vergunning heeft, zijn verzameling (deels) terugkrijgt, ook hierover kan ik nog geen mededelingen doen in verband met het lopende onderzoek.”

Onderwerpen