Spring naar de content

Moslimhomo’s in luxekantoor

Geert Wilders wil af van ‘linkse hobby’s’ zoals het subsidiëren van allerlei culturele en welzijnsprojecten. Terecht? HP/De Tijd ging kijken bij verschillende linkse hobby’s. Deze week een typisch Amsterdamse liefhebberij: moslimhomo’s in de Montelbaanstoren.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Karen Geurtsen

Terwijl de wind de bovenste verdiepingen van de zestiende-eeuwse verdedigingstoren aan de Oudeschans doet kraken, bekijken we tussen de houten balken een exotische fototentoonstelling. We zien lonkende mannen met baarden in zedige gewaden. De expositie gaat over homoseksualiteit en godsdienst, een thema dat naadloos past bij de doelstellingen van de moslimhomo-organisatie Secret Garden, die sinds kort in de toren huist.
We dalen drie houten trapjes af naar het kantoortje van woordvoerder Emir Belatoui, die uitlegt wat die doelstellingen zijn: opkomen voor de belangen van migranten-homo’s en hun een plek geven in de Nederlandse maatschappij. Natuurlijk kunnen ze terecht bij homobelangenorganisatie COC, maar volgens Belatoui is het goed dat er een eigen groep is voor hen. Want onder migranten, en zeker binnen de mos- limgemeenschap, is homoseksualiteit veel minder geaccepteerd dan in de rest van de Nederlandse samenleving.
De problemen van moslimhomo’s zijn niet te vergelijken met het gebruikelijke uit de kast komen, zegt Belatoui. “Zo zijn er al bijna geen woorden in het Marokkaans om over gewone seksualiteit te spreken, laat staan over homoseksualiteit. Het enige woord voor homo is zammel, zoiets als flikker. ‘Pap, mam, ik moet jullie wat vertellen: ik ben flikker.’ Dat heeft meteen een negatieve lading.”
Binnen de moslimgemeenschap worden homo’s vaak hardvochtig behandeld. Het is heel gewoon als jongeren door hun familie worden verstoten als ze voor hun geaardheid uitkomen. Ook agressie tegenover homo’s komt veel voor; niet voor niets zijn potenrammers nogal eens moslimjongeren. En de schijnheiligheid is groot. Belatoui: “Overdag krijg je kritiek van dezelfde mensen die je ’s avonds bij wijze van spreken neuken. Ik heb dat zelf meegemaakt. In onze cultuur heerst veel schaamte en angst voor wat anderen wel niet zullen denken.”

Secret Garden, ooit begonnen als werkgroep van het COC, maar sinds december 2008 zelfstandig, leidde tot voor kort een bestaan in de luwte. Tot De Telegraaf daar in juni een eind aan maakte met een voorpagina-artikel onder de kop ‘Moslimclub voor schijntje in luxekantoor’. De kritiek van het ochtendblad was dat Secret Garden maar 1503 euro hoefde te betalen voor een ruimte die de gemeente 9000 euro zou moeten opleveren.
Persvoorlichter Edwin Oppedijk van stadsdeel Centrum nuanceert de lezing van De Telegraaf. Die 9000 euro was de commerciële huurprijs voor het hele pand in 2007. Maar toen stortte de markt in en kreeg de gemeente de Montelbaanstoren niet meer verhuurd. Want het is geen praktisch pand: honderd vierkante meter verdeeld over drie verdiepingen die verbonden zijn via smalle trapjes. Omdat het niet lukte een commerciële huurder te vinden, besloot de gemeente de ruimte aan te bieden aan een maatschappelijk organisatie, en dat werd dus Secret Garden.
Voor die 1503 euro heeft Secret Garden overigens alleen de toren. De begane grond wil de gemeente voor een vergelijkbaar bedrag verhuren aan een rondvaartorganisatie. En met zo’n 3000 euro komt de gemeente volgens Oppedijk ruim uit de kosten.

Lees het gehele artikel in de HP/De Tijd van deze week.

Onderwerpen