Spring naar de content

Ground Zero-moskee zo groen als ‘t maar kan

Mocht Geert Wilders al te ongenuanceerd van leer trekken tijdens zijn uitje naar New York, dan jaagt hij niet alleen alle moslims, maar ook alle boomknuffelaars, geitenwollen sokken en Wubbo Ockels tegen zich in het harnas. De geplande moskee nabij Ground Zero moet namelijk het eerste gecertificeerd duurzame islamitische gebedshuis in de States worden.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Hoewel het project, dat is omgedoopt tot Park51 (refererend aan de locatie), inmiddels groen licht heeft gekregen, bestaat er nog steeds de nodige aversie tegen de totstandkoming van de megamoskee het islamitische cultureel centrum (waar niet-moslims overigens gewoon welkom zijn), dat ook een moskee, een auditorium voor 500 man, recreatie- en fitnessfaciliteiten, een restaurant, een bibliotheek en kinderopvang herbergt en bovendien een herdenkingsmonument voor de slachtoffers van 11 september bevat.

De dertien verdiepingen tellende kolos wordt opgetrokken uit glas en staal en moet een slordige 100 miljoen dollar kosten. Het gebouw zal uiteindelijk bekroond worden met een LEED-certificaat, waar weer verschillende graden van ‘groen’ in bestaan. Hóe groen Park51 uiteindelijk gaat worden, is echter nog niet bekend.

Wel zegt initiatiefnemer imam Feisal dat Park51 een van de belangrijkste gebouwen van NYC moet worden en wil dan ook een hypermodern pand neerzetten, en vooral géén traditionele moskee met torens en minaretten, zoals veel tegenstanders denken.

Tenslotte moet de nieuwe naam, Park51, het gevoel van bomen, kabbelende beekjes en spelende kinderen oproepen. “Parken zijn publiekelijk toegankelijk, parken zijn leuk, parken zijn groen. En parken zijn allesbehalve controversieel,” aldus schrijver Ibrahim Abdul-Matin over de groene moskee.

Artist impression van Park51

Onderwerpen