Spring naar de content

‘Doodstraf herinvoeren,’ zegt helft KIJK-lezers

Als het aan de Donald Duck ontgroeide lezers van het populair-wetenschappelijke blaadje KIJK ligt, wordt de doodstraf gewoon weer ingevoerd. Althans, een slordige 44 procent gaf via een poll te kennen dat we op zaterdag gewoon weer gezellig met z’n allen naar het marktplein moeten om daar getuige te zijn van een onthoofding, vierendeling, steniging, ophanging of een good old nekschot.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Redactie

Liefst 28,4 procent van de stemmers liet weten dat de doodstraf ‘in heel uitzonderlijke gevallen’ mogelijk moet zijn en 15,1 procent vond de doodstraf sowieso ‘een gerechtvaardigde straf voor zware misdrijven’. 

Daar staat trouwens wel tegenover dat het grootste deel van de stemmers tégen de doodstraf is: twintig procent vindt het geen goed idee omdat je ‘nooit zeker weet of degene die je terechtstelt wel echt schuldig is’ – er zijn dus nog mensen die nadenken. Daarnaast schaart 34,9 procent zich achter het standpunt dat een beschaafd land geen doodstraf hoort te kennen, en ja, daar zit ook wat in.

Aanleiding voor de poll was overigens het nieuws dat in Zwitserland onlangs toestemming werd gegeven voor een campagne waarbij werd gepleit voor herinvoering van de doodstraf in het Alpenland.