Spring naar de content

De Hond vecht door

Opiniepeiler Maurice de Hond blijft elf jaar na de Deventer moordzaak (doodgestoken weduwe Jacqueline Wittenberg) doorvechten om klusjesman Michaël de J. schuldig te verklaren. De Hoge Raad heeft het cassatieverzoek van De Hond vandaag afgewezen, maar dat weerhoudt hem er niet van door te gaan met zijn onderzoek naar de moordzaak.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Redactie

Sterker nog: de opiniepeiler gaat naar het Europese Hof om daar de zaak tot een goed einde te kunnen brengen. Volgens De Hond rammelt het dossier van deze moordzaak aan alle kanten en heeft de veronderstelde dader, Ernest Louwes, onterecht jarenlang vast gezeten.

Waarom vecht u door?
Maurice de Hond: “Uit het dossier blijkt dat onder andere De J. en zijn vriendin gezegd hebben op de dag van de moord de hele avond thuis geweest te zijn. In 2006 hebben ze erkend dat ze die avond niet thuis waren. Ook had hij enkele dagen na de moord een mes gekocht, terwijl hij en zijn vriendin in 1999 aan de politie hadden verklaard een magneetstrip gekocht te hebben. Als je het dossier goed kent, merk je een patroon dat je ook bij andere moordzaken zoals de Puttense moordzaak ziet.”

Leg eens uit.
“Er is gênant slecht onderzoekswerk gedaan in deze zaak, en de rechter gaat daarin mee. Het dossier is een opeenstapeling van blunders, zowel bij politie, Openbaar Ministerie en Nederlands Forensisch Instituut.”

Volgens de NOS moet u 120.000 euro schadevergoeding betalen omdat u De J. aanwees als moordenaar. Bent u niet bang dat dit bedrag nog hoger wordt?
”Het geld is allang betaald. En het was ongeveer 35.000 euro.”

Maar waar ligt nu de scheidslijn over wat u nog wel en niet mag zeggen over De J.?
”Ik mag van de rechter in principe alle feiten over deze zaak blijven zeggen, maar niet wat mijn overtuiging is.”