Spring naar de content

Nieuwe NRC-hoofdredacteur vindt zijn columnisten ‘te links’

Na zijn eerste maand als hoofdredacteur van NRC Handelsblad trekt Peter Vandermeersch een opvallende conclusie: zijn columnisten zijn te links. Uit een vorige week uitgelekte e-mail van de Belg bleek al dat voor enkele columnisten hun toekomst onzeker is, maar nu licht de krantenman zijn onvrede mondeling toe. “Soms staan er meningen in waarvan ik me afvraag: Moet dat nou?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Er lopen te veel columnisten rond bij het NRC Handelsblad?
“Ja. Ik ga proberen het aantal columnisten terug te dringen. Ze schrijven te veel linkse columns met te veel dezelfde thema’s. In een speech heb ik tegen de redactie gezegd dat ik het aantal columnisten ga reduceren. Soms zijn er vijf columns in een krant. Dat is bijna een hele pagina. Dat vind ik net iets te veel. En soms staan er meningen in waarvan ik me afvraag: Moet dat nou?

Hoe wilt u dat veranderen?
“Door columns te plaatsen over verschillende thema’s. Voor een aantal thema’s hebben wij geen columnisten. We hebben al een aantal uitstekende columninsten intern, en we zullen er ook wat van buiten halen. Columnisten moeten spraakmakender worden.”

Wiens plaats is onveilig bij de krant?
“Als ze allemaal zoals Youp zouden  schrijven, dan zijn ze allemaal veilig. Iemand als hij hoeft bijvoorbeeld nergens bang voor te zijn. Maar om in jouw woorden te praten: niemand is veilig en niemand is onveilig.”

Er zijn al wat namen gevallen van columnisten die op de wip zitten, zoals Elsbeth Etty, Ben Knapen en Henk Hofland.
“Dat is niet zo. Er is nog geen naam gevallen. Een uur geleden (maandagmiddag, red.) heb ik pas een lijst gekregen waar alle columnisten op staan. Aan de hand van die lijst ga ik aan de slag. In een e-mail aan de redactie heb ik hierover al gesproken.”

Is de eerste maand bij de NRC verder goed bevallen?
“Ja, absoluut. Het is een bijzondere krant.”

Deze week in de papieren versie van HP/De Tijd meer over NRC-columnisten op de schopstoel.