Spring naar de content

Van Baalen: ‘Als Tanja Nijmeijer overloopt, is ze veilig’

Op verzoek van de Colombiaanse vice-president gaat Europarlementariër Hans van Baalen (VVD) zich inzetten voor de Nederlandse FARC-strijdster Tanja Nijmeijer. Hij beloofde deze kwestie wel aan te kaarten bij het nieuwe kabinet. Plus: hoe voelt Van Baalen zich over zijn net-niet-ministerschap? “Ik stond op de longlist van Mark Rutte, maar niet iedereen die wordt genoemd wordt minister.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Redactie

Hoe gaat u dat precies doen, ervoor zorgen dat het nieuwe kabinet oog heeft voor de situatie van Nijmeijer?
“Colombia heeft in arren moede gevraagd of Nederland nog iets kan doen voor haar. De FARC is een gevaarlijke terroristische organisatie. Je kan er vrijwillig in, met allerlei romantische idealen en zo, maar je kan er niet meer uit.”

Wat moet er gebeuren?
“We moeten niet práten met de FARC, maar we kunnen wel een boodschap overbrengen. De vraag is: hoe kunnen we Nijmeijer duidelijk maken dat als ze overloopt ze weer vrij is?”

Dat wordt een lastige klus, via de radio werkt het niet.
“Het is ontzettend lastig. Dit is nou iets wat ik moet bespreken met Uri Rosenthal, de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken. Er is een informeel lijntje met Nijmeijer nodig, misschien via haar oude vrienden.”

Moet ze worden gestraft als Nijmeijer terug komt naar Nederland?
“Er wordt amnestie verleend voor haar daden in Colombia als ze zich terugtrekt uit de FARC. Als ze iets heeft gedaan tegen Nederlanders, dan kan ze eventueel worden vervolgd. Maar dit is stof voor juristen, niet voor een politicus zoals ik.”

Even iets heel anders. Het kabinet-Rutte is vandaag gepresenteerd. Vindt u het jammer dat u geen minister bent geworden?
“Laat ik het zo zeggen. Ik ben een steunpilaar van de VVD-fractie in Brussel. Uri is een goede minister voor Buitenlandse Zaken. Ik verwacht goed samen te kunnen werken met hem.”

U werd wel genoemd.
“Ja, ik stond op de longlist van Mark Rutte, maar niet iedereen die wordt genoemd wordt minister.”

Een kleine troost: er waren niet veel plaatsen beschikbaar in Rutte I.
“Precies. Maar deze ministersploeg is zo goed, dat ik er graag mee samenwerk vanuit mijn plekje in Brussel.”