Spring naar de content

AT5 neemt afstand van politietip cameraman

De Amsterdamse omroep AT5 is niet blij met het gesprek dat cameraman Frank Buis met de politie heeft gehad. Buis vertelde aan de politie dat hij van Edwin de Roy van Zuydewijn had gehoord dat die op de hoogte was van een voorgenomen ETA-aanslag op ‘het Spaans koninklijk huis’ afgelopen zaterdag in Brussel. Hélène Pronk, waarnemend hoofdredacteur AT5: “Buis heeft dit vooraf niet met mij of met iemand van de redactie besproken.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Bas Paternotte

De Roy van Zuydewijn werd vrijdagavond door de regionale recherche gehoord in verband met ‘de tip’. Het is opmerkelijk dat een journalist van AT5 een sleutelrol speelt in de kwestie. Het doorspelen van tips aan de politie is geen beleid van de lokale omroep. Pronk: “Ik heb Buis daar op aangesproken met de mededeling dat we bij AT5 geen tips aan de politie doorgeven zonder vooroverleg met de hoofdredactie.” Buis deed zijn verhaal gisteren in het roddelprogramma RTL Boulevard. Opmerkelijk: afgelopen zaterdag trouwde prins Carlos, de broer van Margarita, met de NOS-journaliste Annemarie Gualthérie van Weezel in Brussel. Daar was echter niemand van de Spaanse koninklijke familie bij aanwezig.

Mark Meijjer, de advocaat van De Roy van Zuydewijn, noemt de aantijging in een reactie ‘waanzin’. Het is overigens onduidelijk welke politie-eenheid nou precies met De Roy heeft gesproken. Meijjer: “De rechercheurs stelden na afloop dat zij hun naam niet in de krant wilden omdat zij voor een eenheid werken die niet in de krant komt. Meer weet ik daar niet over.” De Amsterdamse politie was tot op heden niet bereikbaar voor commentaar.

De AT5-affaire kent een opmerkelijke timing. Onlangs nog berichtte HP/De Tijd over het verkeerd inlichten van de rechtbank door prinses Margarita en een onrechtmatig onderzoek naar Edwin de Roy van Zuydewijn.