Spring naar de content

WikiLeaks: wat aardige woorden over de president van Turkmenistan

MET UPDATE - Julian Assange mag dan zijn gearresteerd, het lekken gaat door. Berlusconi, Sarkozy en Merkel komen er nog genadig vanaf vergeleken met de president van Turkmenistan. Uit de Wikileaks van Gurbanguly Berdimuhammedow: "Hij is een ijdele, wraakzuchtige leugenaar."

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Berdimuhammedow zwaait sinds 2006 de scepter in het Aziatische land. Hij is de opvolger van dictator Saparmurat Niazov, die ondermeer een feestdag voor de meloen instelde, playbacken ook in besloten kring verbood en bontmutsjes voor schoolmeisjes verplicht maakte (naar verluidt omdat het zo schattig staat en geef hem maar eens ongelijk). Ook schreef Niazov de Ruchnama, een bizar ‘heilig’ boek vol met geschiedvervalsing dat letterlijk verplichte kost is voor de bevolking.

Tegenwoordig is Berdimuhammedows de grote beslisser in Turkmenistan. En dus vinden de Amerikanen het handig om te weten what makes him tick’. Zoals gezegd, komt hij er niet goed vanaf: “Berdimuhamedov is vain, suspicious, guarded, strict, very conservative, a practiced liar, a good actor, and vindictive.”

Gelukkig is de dictator wel een hele keurige man. Toen hij een tandartsenpraktijk leidde, was het de werknemers verplicht om een keurige vouw in de broek te hebben. Ongeveer 30 jaar geleden liet hij zijn oude Lada thuis als het regende en nam een taxi naar zijn werk.

Over de intelligentie van de dictator heeft de bron het volgende te melden: “Berdimuhamedov does not like people who are smarter than he is. Since he’s not a very bright guy, our source offered, he is suspicious of a lot of people.”

Een druk en belangrijk man als Berdimuhamedov moet natuurlijk ook kunnen ontspannen. Een andere Cable vertelt over een jacht van 60 miljoen euro, dat hij cadeau gekregen heeft van een Russisch bedrijf dat aast op de gasvelden van Turkmenistan. Naar verluidt wilde Berdimuhamedov een grotere boot, zo een als oligarch Roman Abramovich heeft, maar die paste niet door de kanalen naar de Kaspische zee. Varen doet Berdimuhamedov niet zelf. Een Zweeds bedrijf werd verplicht zeven bemanningsleden te leveren. Dat de bemanningsleden hun nieuwe job niet zo zagen zitten, maakte niet uit.

Voor iedereen die geïnteresseerd is in een ijzingwekkende combinatie van dictatuur, corruptie en een pseudo-heilig boek is er een erg goede documentaire op YouTube te vinden.

[[ poll uid=320 ]]

UPDATE, 15.20 uur - Julian Assange schrijft van zich af: 'Don't shoot the messenger'

Onderwerpen