Spring naar de content

De Roy van Zuydewijn wil opheldering over aangifte Margarita

Prinses Margarita deed vijf jaar geleden aangifte tegen Edwin de Roy van Zuydewijn wegens ‘schending van het ambtsgeheim’. De media stonden er vol van: Politie zoekt De Roy van Zuydewijn. Maar na vijf jaar is De Roy nog steeds niet vervolgd. Advocaat Gabriël Meijers wil opheldering. Deed Margarita een valse aangifte? Het Openbaar Ministerie houdt zich al vijf jaar stil, De Roy van Zuydewijn gaat nu naar de rechtbank.“Het is de hoogste tijd dat er eindelijk eens duidelijkheid komt.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Bas Paternotte

De Amsterdamse rechtbank behandelde op donderdag 30 maart 2006 een kort geding inzake de kwestie Edwin de Roy van Zuydewijn en prinses Margarita. Inzet waren de befaamde tapes die wel of niet in het bezit van De Roy van Zuydewijn zouden zijn. Na het kort geding deed De Roys toenmalige advocaat De Vos enkele uitspraken in de pers en publiceerde hij zijn pleitnota op internet. Eén en ander was allemaal niet zo schokkend ware het niet dat prinses Margarita een half jaar later haar eigen dynamiek aan de kwestie gaf.  

De politie probeerde De Roy namelijk, na een aangifte van prinses Margarita, op vrijdag 9 september 2006 aan te houden. De hermandad kwam aan de deur bij zijn moeder en andere familieleden. Een opmerkelijke manier van handelen: de politie had kunnen weten dat ze De Roy konden bereiken via zijn raadsman Meijers. Het is schijnbaar de manier waarop de Amsterdamse politie te werk gaat. Eind vorige maand deed de politie namelijk éxact hetzelfde, wéér op een vrijdagavond. Ditmaal naar aanleiding van een verzonnen verhaal van AT5-journalist Frank Buis. Die ook nog eens een politieinformant blijkt.

Maar terug naar Margarita. Haar advocaat Germ Kemper zei destijds tegen verslaggever dezes over de aangifte dat de formulering ‘schending van het ambtsgeheim’ door de recherche ongelukkig was gekozen. “Zo zou ik het niet willen noemen. U moet het meer zoeken in de persoonlijke sfeer,” aldus Kemper. Maar waar heeft Margarita dan aangifte over gedaan? En waarom heeft het Openbaar Ministerie na het aanvankelijke wapengekletter de zaak laten liggen?

Uit het verzoekschrift van Meijers, dat in bezit is van HP/De Tijd, blijkt dat zowel de rechter van dienst als de griffier niet hebben gezegd dat De Roy cum suis strafbaar zou zijn als iets van die zitting in maart 2006 naar buiten zou komen. Zij zeggen dat in verklaringen, die in bezit zijn van HP/De Tijd. Desondanks deed Margarita aangifte tegen De Roy wegens ‘schending van de geheimhoudingsplicht’ middels haar advocaat, de inmiddels in opspraak geraakte mr. Germ Kemper. En het Openbaar Ministerie heeft de kwestie nu dus al vijf jaar op de plank liggen.

Gabriël Meijers wil dat er nu na ‘vijf jaar traineren’ een einde komt aan de kwestie. “Het is de hoogste tijd dat er eindelijk eens duidelijkheid komt.” Een nieuw hoofdstuk in het Dossier De Roy van Zuydewijn. Voor wie de kansen na jaren strijd ten positieve lijken te keren.