Spring naar de content

Jolande Sap begonnen aan mediacircus

Voormalig fractievoorzitter van GroenLinks, Femke Halsema, heeft nog geen drie dagen geleden haar ambt neergelegd of haar opvolgster Jolande Sap staat alweer in alle kranten. Afgelopen vrijdag schoof Halsema voor de laatste keer als fractievoozitter aan bij de tafel van Pauw en Witteman en dronk er een glas champagne op haar afscheid. Op de tribune zat ook Jolande Sap, die vandaag in veel landelijke kranten haar verhaal hield. Hieronder een korte samenvatting van alle interviews met Sap in de ochtendbladen van vandaag.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Redactie

Zowel in het AD als in de Volkskrant kwam de vraag naar voren wat het verschil was tussen Sap en Halsema. Sap tegen het AD: “Ik heb goed gekeken naar hoe zij debatteerde: welbespraakt, scherp en met humor. Maar ik zal vooral proberen mezelf te blijven. Een politicus moet authentiek zijn. Halsema was criminoloog, ik econoom.” Sap tegen de Volkskrant op diezelfde vraag: “Ik schijn nog met een Limburgse tongval te praten. Ik klink in ieder geval anders dan Femke. Ik denk dat het accent nu verschuift naar de sociale consequenties van het financiële beleid. Het accent komt meer te liggen op de bezuinigingen en de gevolgen daarvan voor de mensen in het land, het verdelingsvraagstuk. Laat dat nou net mijn sterke kant zijn.”

Daarnaast zijn zowel dagblad Trouw als de Volkskrant benieuwd naar eventuele samenwerking van GroenLinks met de SP. Sap hierover tegen Trouw: “De verschillen met de SP zijn in een aantal opzichten erg groot. Bovendien is de SP belangrijk, omdat er ook behoefte blijft aan een conservatieve sociale stroming. We moeten op links niet proberen met de conservatievere SP erbij een grijs links compromis te maken.”

Haar antwoord op de vraag van de Volkskrant waarom Sap het niet over de SP heeft: “De SP is behoudender en heeft daarmee meer aantrekkingskracht van de PVV. Als de SP daar stemmen weghaalt, en wij in het midden, dan verliest deze gedoogcoalitie de meerderheid. Links moet geen eenheidsworst worden.”

Daarnaast wordt aan de kersverse fractievoorzitter van GroenLinks ook door zowel Trouw, het AD en de Volkskrant gevraagd naar de eventuele nieuwe koers die GroenLinks onder haar bewind zou gaan varen. Hierover is Sap erg duidelijk. “De richting waaraan ik heb bijgedragen, zet ik voort. Ik voel me thuis bij de huidige vrijzinnige, groene en progressieve koers van GroenLinks,” aldus Sap tegen Trouw.