Spring naar de content

‘Don’t talk shit about my bank, bitch!’

“ING is een heel slechte bank en ik zou alle klanten van ING dan ook willen adviseren om zijn of haar geld zo snel mogelijk op te nemen.” Als het aan de ministers Opstelten van Veiligheid en De Jager van Financiën ligt, wordt een uitspraak als deze binnenkort strafbaar. Beide ministeries zijn bezig met een wetsvoorstel om het oproepen tot bankruns te verbieden. Banken mogen dan het fundament zijn van ons economisch systeem, ze zijn extreem kwetsbaar voor kritiek.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Redactie

Het wetsvoorstel moet een eind maken aan de wildgroei van bankrunroepers. Het huidige strafrecht biedt volgens Wiebe Alkema van het ministerie van Veiligheid te weinig handvatten om goed te kunnen optreden tegen de Lakemannen van deze wereld. Alkema geeft toe dat het wetsvoorstel een begrenzing is van de vrijheid van meningsuiting, maar dat is het verbod op oproepen tot geweld ook. “Bij een bankrun kan het hele bancaire stelsel in Nederland instabiel raken. De maatschappelijke effecten daarvan kunnen desastreus zijn.” Hoe het wetsvoorstel een onderscheid gaat maken tussen een ‘oproep met een opzettelijk karakter’ en een mening, is nog niet vastgelegd.

Pieter Lakeman, bekend vanwege zijn oproep gericht tegen de DSB Bank, ziet niks in de beoogde wet. “Het is een merkwaardig plan en het zal ook niet leiden tot het beoogde doel. Een financieel gezond bancair systeem is een systeem waar het publiek vertrouwen in heeft. Met deze wet bereik je het tegenovergestelde.” Verder zal het voorstel volgens Lakeman in de praktijk dan ook nooit werken. “Als ik niet mag zeggen dat het verstandiger is om je geld bij een bank weg te halen, dan zeg ik voortaan wel dat ik persoonlijk mijn geld heb opgenomen van die bank.” Pieter Lakeman ziet in het voorstel vooral de frustratie van president van de Nederlandse Bank, Nout Wellink. “Die man is nog steeds enorm gefrustreerd dat hij vijf jaar lang is gepiepeld door Dirk Scheringa.”

Het wetsvoorstel wordt in het begin van het nieuwe jaar gepresenteerd.