Spring naar de content

De boeven van 2010: de brievenbuspisser, de weigerpedo en de kettingrukker

Hoe je als misdadiger de geschiedenis in gaat, wordt tegenwoordig bepaald door de koppenmaker van de krant. De oogst van dit jaar: van Agentenmepper tot Weigerpedo. Een overzicht van de boeven van 2010.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Mark Traa

Agentenmepper
Jongen van zeventien uit Meppel die tijdens de Paasparty in het Twentse Bentelo een agente in haar gezicht schopt en een brigadier twee kopstoten geeft. Zijn zaak komt binnenkort voor de rechter; tot die tijd is hij in vrijheid gesteld.

Bijenkorfmoeder
Amsterdamse vrouw die op 22 oktober 2007 haar dochtertje vanaf de vierde verdieping van de Bijenkorf te pletter laat vallen. Jane van T. (24), zo concludeert het gerechtshof in september, verkeerde in een psychose. Er is geen sprake van een chronische stoornis. Ze wordt niet vervolgd.

Brievenbuspisser
Het PVV-Kamerlid Eric Lucassen zou buren hebben gedreigd in hun brievenbus te plassen wanneer hun hond op de stoep zou poepen. De misdragingen van Lucassen – er waren er meer – leidden ertoe dat Geert Wilders enkele van zijn portefeuilles afpakte.

Dakmoordenaar
Scheveninger Danny T. ontsnapt in augustus voor de tweede keer tijdens begeleid verlof. T. werd in 2007 veroordeeld voor moord op Pascal Triep. De afloop van de steekpartij, op de dak van een Scheveningse schuur, werd op video vastgelegd en verscheen op internet. T. wordt na korte tijd weer opgepakt.

Damschreeuwer
Een 39-jarige Amsterdammer met de roepnaam Adam, die tijdens Dodenherdenking voor grote commotie zorgt door op de Dam een luide kreet te slaken. In de paniek die volgt vallen zestig gewonden. Hij verklaarde later niet te hebben geweten dat het Dodenherdenking was.

Gruwelvader
Salih K. (47) uit Haarlem krijgt in juni veertien jaar gevangenisstraf opgelegd. In 2009 probeert K. zijn vijftienjarige dochter in een kelder in een winkelcentrum te wurgen. Hij slaat haar met een zaklamp en een hamer op het hoofd en stopt haar in een grote plastic zak. Vervolgens dumpt hij haar in een put met water, afgesloten door een deksel van zestig kilo zwaar. Na een aantal uren kan ze zich bevrijden. Na een spoedoperatie overleeft ze haar hersenletsel. De vader kon niet verkroppen dat ze met jongens omging; alleen hijzelf mocht seks met haar hebben. Dat gebeurde gemiddeld drie maal per week.

Lees meer.

Onderwerpen