Spring naar de content

De boeven van 2010

Elke week één artikel uit HP/De Tijd in zijn geheel op de website. Deze week de Focus over de boeven van 2010. Hoe je als misdadiger de geschiedenis in gaat, wordt tegenwoordig bepaald door de koppenmaker van de krant. De oogst van dit jaar: van Agentenmepper tot Weigerpedo.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Mark Traa

Agentenmepper
Jongen van zeventien uit Meppel die tijdens de Paasparty in het Twentse Bentelo een agente in haar gezicht schopt en een brigadier twee kopstoten geeft. Zijn zaak komt binnenkort voor de rechter; tot die tijd is hij in vrijheid gesteld.

Bijenkorfmoeder
Amsterdamse vrouw die op 22 oktober 2007 haar dochtertje vanaf de vierde verdieping van de Bijenkorf te pletter laat vallen. Jane van T. (24), zo concludeert het gerechtshof in september, verkeerde in een psychose. Er is geen sprake van een chronische stoornis. Ze wordt niet vervolgd.

Brievenbuspisser
Het PVV-Kamerlid Eric Lucassen zou buren hebben gedreigd in hun brievenbus te plassen wanneer hun hond op de stoep zou poepen. De misdragingen van Lucassen – er waren er meer – leidden ertoe dat Geert Wilders enkele van zijn portefeuilles afpakte.

Dakmoordenaar
Scheveninger Danny T. ontsnapt in augustus voor de tweede keer tijdens begeleid verlof. T. werd in 2007 veroordeeld voor moord op Pascal Triep. De afloop van de steekpartij, op de dak van een Scheveningse schuur, werd op video vastgelegd en verscheen op internet. T. wordt na korte tijd weer opgepakt.

Damschreeuwer
Een 39-jarige Amsterdammer met de roepnaam Adam, die tijdens Dodenherdenking voor grote commotie zorgt door op de Dam een luide kreet te slaken. In de paniek die volgt vallen zestig gewonden. Hij verklaarde later niet te hebben geweten dat het Dodenherdenking was.

Gruwelvader
Salih K. (47) uit Haarlem krijgt in juni veertien jaar gevangenisstraf opgelegd. In 2009 probeert K. zijn vijftienjarige dochter in een kelder in een winkelcentrum te wurgen. Hij slaat haar met een zaklamp en een hamer op het hoofd en stopt haar in een grote plastic zak. Vervolgens dumpt hij haar in een put met water, afgesloten door een deksel van zestig kilo zwaar. Na een aantal uren kan ze zich bevrijden. Na een spoedoperatie overleeft ze haar hersenletsel. De vader kon niet verkroppen dat ze met jongens omging; alleen hijzelf mocht seks met haar hebben. Dat gebeurde gemiddeld drie maal per week.

Harkjongetje
Tweejarig jongetje uit Best, dat in augustus in een speeltuin in Boxtel door een volwassen man bewusteloos wordt geslagen met een hark. De toegesnelde moeder kan nog net met haar kinderen in de auto vluchten wanneer de man met de hark op hen komt toelopen. De dader is nog spoorloos.

Horrorarts
De Haagse arts Rock Goerdin voerde jarenlang mislukte borstvergrotingen uit. In mei dit jaar werd hij uit zijn beroep gezet. Ook moest hij enkele slachtoffers een schadevergoeding betalen. Een andere ‘horrorarts’ dit jaar was Frans Versteeg, een Amstelveense oogarts die eveneens vele klachten over zijn behandelingen kreeg. Hij is met zijn praktijk gestopt.

Horrortandarts
Ben V., een tandarts die in 2001 onbevoegd werd verklaard maar toch doorging onder de naam van zijn tweelingbroer. V. richtte een ravage aan in de gebitten van zijn patienten en werd in 2008 veroordeeld wegens mishandeling en oplichting. Dit jaar kwam hij opnieuw in de publiciteit omdat hij weer aan het werk zou zijn gegaan, ditmaal in Marbella. V. zelf ontkent dat.

Horrorverkrachter
Een 41-jarige man uit Oss wordt in april tot vier jaar cel veroordeeld nadat hij een vrouw die hij via internet had ontmoet, op gruwelijke wijze had verkracht. Het slachtoffer wordt hevig bloedend in haar schaamstreek aangetroffen in zijn huis. Kort nadat hij is vastgezet, vraagt de man om vrijlating omdat hij last zou hebben van zijn suikerziekte.

Kettingrukker
Een verschijnsel dat zich met name in Den Haag voordoet: groepen jongeren die op straat kettingen van de nek van mensen trekken nadat ze hen van achteren een duwtje hebben gegeven. De daders zijn vooral tieners, van wie er een handvol wordt opgepakt door een speciaal geformeerd ‘Eksterteam’ van de politie. Kettingrukken is met name lucratief door de hoge goudprijs.

Metroswaffelaar
48-jarige Rotterdammer die in augustus door de politie wordt aangehouden omdat hij met zijn geslachtsdeel tegen een metrostel aan het slaan was.

Oppaspedo
Robert M., de 27-jarige man die begin december bekende dat hij tientallen zeer jonge kinderen misbruikte in enkele Amsterdamse kinderdagverblijven.

Pedopriester
Oliver O’Grady, een Ierse priester die vanaf de jaren zeventig meer dan twintig jongens en meisjes seksueel misbruikte in de VS. Tot februari blijkt hij ook actief te zijn geweest als vrijwilliger in de Heilig Hartkerk in Schiedam. Als ‘brother Francis’ organiseerde hij onder meer kinderfeesten. Volgens een politiewoordvoerder heeft in hij Nederland geen strafbare feiten gepleegd.

Pedorector
Zeventigjarige oud-rector van het Hogeland College in Warffum, die in juni wordt veroordeeld tot een taakstraf, een voorwaardelijke gevangenisstraf en een boete. De man pleegt in december 2005 ontucht met een dan vijftienjarig meisje tijdens een schoolfeest.

Ponthufter
Een 55-jarige man uit Best, die in augustus met zijn auto het pontje van Wijk bij Duurstede naar Maurik neemt. Hij heeft geen contant geld bij zich en pinnen is onmogelijk. De pontbediende stelt voor dat hij aan de overzijde van de rivier de verschuldigde 1,80 euro pint, maar eenmaal daar aangekomen scheurt de man ervan door. Hij sleurt de pontbediende daarbij een eindje mee op de motorkap. Enige tijd later wordt de man aangehouden; hij geeft daarbij te kennen dat hij de deuk in zijn motorkap vergoed wil zien.

Valiumverkrachter
Johan S., een 28-jarige man die in 2007 werd veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf wegens een aantal verkrachtingen en een aanranding. S. zou zijn slachtoffers eerst met valium hebben bedwelmd. In januari dit jaar kreeg hij in hoger beroep een lagere straf opgelegd. Het gerechtshof achtte onder meer de bedwelming niet bewezen. S. kwam afgelopen voorjaar op vrije voeten en zou nu in Polen wonen.

Waxinewerper
En 29-jarige man uit Lichtenvoorde, die op Prinsjesdag een waxinelichthouder naar de gouden koets gooit. De man wordt vervolgens overmeesterd door het publiek en de politie. Erwin L. blijkt een notoire en verwarde onruststoker te zijn; eerder verklaarde hij al verantwoordelijk te zijn voor de aanslag van Karst T. op Koninginnedag in Apeldoorn.

Weigerpedo
Benaming voor pedoseksuelen die weigeren zich psychiatrisch te laten onderzoeken. Weigerpedo’s zouden TBS met dwangverpleging opgelegd moeten krijgen wanneer ze niet meewerken. Dat meent althans Henk Donkersteeg uit Ede, vader van een in 2009 ontvoerd en misbruikt meisje. Hij kan niet verkroppen dat verdachten een TBS-behandeling kunnen ontlopen door psychiatrisch onderzoek te weigeren.

Onderwerpen