Spring naar de content

‘Mannen, uw vrouw heeft altijd gelijk’

De Groningse psycholoog Jeffrey Wijnberg schreef een boek over de strijd tussen de seksen. Zijn stelling: vrouwen hebben altijd gelijk, en mannen kunnen zich daar maar beter bij neerleggen. ‘Ik heb een man nog nooit de strijd met zijn vrouw zien winnen.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Frans van Deijl

U bent al meer dan dertig jaar psycho- en relatietherapeut. Wordt u nooit moe van al die tobbende stellen?
“Nee hoor, ik heb een prachtig vak. Ik raak nog steeds verwonderd over relaties, mensen en de vervormingen van hun gedrag. Vanochtend nog kreeg ik een man op spreekuur die vertelde dat hij zijn vrouw ooit heel leuk vond, daarna werd ze minder leuk en de laatste tijd is ze altijd maar moe. De man toonde zich oprecht verbaasd daarover, had geen idee hoe dat kon. Of hij er misschien iets mee te maken kon hebben, vroeg ik. En ja, daar had hij ook weleens aan gedacht. Maar verder dan dat was hij nooit gekomen.”

En wat is er dan zo boeiend aan om die man en vrouw het licht te doen zien?
“Je gaat als een chirurg te werk en fileert hun probleem. Beetje bij beetje, soms provocerend, dan weer voorzichtig, ontrafel je de knelpunten. Het is zeer ambachtelijk werk. Wat het interessant maakt, is dat je veel weerstand moet overwinnen. Mensen onderkennen vaak wel dat er iets moet gebeuren, veranderen, maar ze beginnen nooit bij zichzelf. En ze willen er zelden veel werk aan besteden. Laatst kreeg ik een vrouw van in de vijftig die erg eenzaam was. Ik stelde voor om op zo’n vriendzoektvriend-site dan misschien een advertentie te plaatsen: vrouw zoekt iemand om af en toe eens de hond mee uit te laten. Maar dat wilde ze niet, dat vond ze iets voor losers.”

Ik zou zeggen: “Mens, wat zeur je dan, wat kom je hier doen?”
“Ja, dat zeg ik natuurlijk ook. Soms moet je mensen provoceren, nog harder in hun ellende drukken, want dan dring je pas door tot de kern.”

Als een huwelijk op z’n gat ligt en een stel komt bij u op bezoek, dan komen ze vaak toch pro forma, dan is het toch al over en uit?
“Dat komt voor, maar het is geen usance. En vaak weet ik direct aan het begin van een sessie of er nog leven in een relatie zit. Dan stel ik de partners namelijk een heel simpele vraag: houden jullie nog van elkaar? Uit de manier waarop ze ja of nee zeggen of eromheen praten, weet ik meestal al of er nog wat te redden valt of niet.”

Lees het gehele interview in de HP/De Tijd van deze week.

Onderwerpen