Spring naar de content

‘Schaf inkomstenbelasting af’

De inkomstenbelasting moeten worden afgeschaft. En stop ook maar met de vermogensbelasting. Ho, wacht eens even. Dat is toch oneerlijk tegenover mensen met een lager inkomen en een huurhuis? De kloof tussen arm en rijk wordt zo alleen maar groter! Dat moeten we niet willen met z’n allen. Is het soms een pleidooi van een VVD’er of van iemand uit de libertarische hoek? Allerminst.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Redactie

Het is een interessant pleidooi op de opiniesite van het wetenschappelijk instituut van de ChristenUnie. In een ingezonden opiniestuk schrijft Alex ten Cate, ketenmanager in de telecomsector, dat de inkomstenbelasting en vermogensbelasting moet worden afgeschaft. En het is juist niet asociaal. Het is groen én sociaal, aldus Ten Cate.

Maar hoe komt de overheid dan aan zijn centjes? Door een consumptiebelasting in te voeren, ‘waarbij elk huishouden een maandelijkse ‘teruggave’ krijgt ter hoogte van het bestaansminimum’. Zo kun je roken meer belasten en groene energie minder. Ten Cate: “In de VS is dit stelsel onder andere voorgesteld door de Republikeinse presidentskandidaat Mike Huckabee, en noemt men dit de Fair Tax.”

En wat levert het op? Het is sociaal, groen, goed voor gezinnen en het zorgt voor een drastische versimpeling van het belastingstelsel en is dus stukken goedkoper. De Belastingdienst kan zichzelf dan wel opheffen, want er is geen hypotheekrenteaftrek meer, geen huursubsidie en geen andere aftrekposten. En dat scheelt een hoop geld rondpompen. Klinkt ideaal. Of het haalbaar is? Dames en heren politici, lees in ieder geval dit unieke verhaal eens rustig door.