Spring naar de content

Jolande Sap gaat door op lijn-Halsema

Heel even dacht progressief Nederland dat het vertrek van Femke Halsema het einde betekende van de links-liberale koers van GroenLinks. Maar in een interview met Nu.nl zegt de nieuwe GroenLinks-leider, Jolande Sap, dat ook zij een progressieve samenwerking ziet zitten. Niet met de SP, maar met GroenLinks, D66 en de PvdA.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Redactie

Die samenwerking kan zelfs bestaan uit een progressief schaduwkabinet. “Dat kunnen hele leuke voorstellen zijn en daar zijn we ook wel voor in.” Die kan Job Cohen in ieder geval in z’n zak steken. En als Alexander Pechtold zich aansluit bij die progressieve samenwerking in plaats van ergens in het midden te staan azen op teleurgestelde CDA- en VVD-kiezers, dan kan het nog wat worden ook.

Sap denkt dat een schaduwkabinet haalbaar is op de lange termijn. “Ik ga nu niet proberen dat op de korte termijn te realiseren. Programma-akkoorden zijn ook hartstikke interessant. In 1972 had je Keerpunt 72. Daar zou je richting de volgende Tweede Kamerverkiezing over kunnen nadenken. “

De GroenLinks-leider denkt dat haar partij in ieder geval de tijdsgeest meekrijgt. Haar ambitie: “Ik hoop dat ik over een paar jaar kan zeggen dat ik GroenLinks ook echt naar het centrum van de macht heb gebracht.” Iets wat Halsema nooit is gelukt.