Spring naar de content

Het Zwitserleven-gevoel van Jan Pronk

PvdA-mastodont en cagefighter Jan Pronk zoekt ouderwets ruzie met zijn eigen PvdA. In een interview in de Volkskrant hedenochtend hekelt hij het standpunt van zijn partij inzake de voorgenomen Afghanistan-missie. Hij noemt het ‘nee’ ongeloofwaardig. Maar Pronk zou Pronk niet zijn als hij ook niet tegen het kabinetsvoorstel zou zijn. En het argument dat we genoeg hebben gedaan in Afghanistan vindt Pronk óók ‘onzin’. En dat zegt hij dus allemaal vanuit zijn ‘tweede huis in Zwitserland’.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Bas Paternotte

Wat Pronk dan precies wél wil met Afghanistan blijft allemaal in het midden in het interview. Maar het is nog maar de vraag of het interview met Pronk zoden aan de dijk gaat zetten. En dat komt door de briljante eerste zin van het verslag: “Vanuit zijn tweede huis in Zwitserland heeft PvdA-coryfee Jan Pronk (70) het debat over de politie-trainingsmissie naar Afghanistan gevolgd.”

Dat is natuurlijk koren op de molen van de PvdA-spindoctors die anderhalve maand voor de Provinciale Statenverkiezingen helemaal niet zitten te wachten op dergelijke kritische uitspraken van PvdA-oudgedienden. Zo vreest Kamerlid Jacques Monasch de ‘ijdele lucht‘ rond Pronks tweede huis. Maar inhoudelijk klopt Pronks verweer ook niet, volgens Kamerlid Diederik Samsom. Sterker, Pronk verdedigt juist het PvdA-standpunt. Enfin, Jan Pronk is vanaf nu dus het Orakel uit Zwitserland, de Eenzame Man op de Berg. Zoals het nu staat laat Job Cohen zich niets gelegen liggen aan het Zwitserleven-gevoel van Jan Pronk.