Spring naar de content

Blijf-van-mijn-lijf voor mannen, overbodig of hard nodig?

Ze worden bedreigd door hun eigen familie, uitgebuit door mensenhandelaars, of zijn een gewelddadige relatie ontvlucht. Sinds enige tijd kunnen ze terecht in een blijf-van-mijn-lijfhuis voor mannen. ‘Sinds ik hier ben, heb ik eindelijk een beetje rust.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Massoud (23) wordt met de dood bedreigd. Door zijn eigen vader. Want Massoud houdt van jongens en daarmee maakt hij zijn Iraakse familie te schande, vindt zijn vader. “Het begon ermee dat hij de schaar in mijn kleren zette, omdat hij vond dat ik me te modieus kleedde,” vertelt hij met zachte stem. “Hij knipte mijn broeken aan flarden en gooide ze weg. Mijn ouders werden ook erg boos als ik oorbellen droeg of gel in mijn haar deed. Ze wilden niet dat ik er zo bij liep, maar ik deed het toch. Daarom heeft mijn moeder me op een gegeven moment het huis uit gezet. De situatie werd helemaal erg toen ik ruzie kreeg met mijn ex-vriend. Die heeft uit woede alles aan mijn ouders verteld: dat ik homoseksueel ben en dat we een relatie hebben gehad. Toen heeft vader aangekondigd dat hij me gaat vermoorden. ‘Je bezoedelt onze naam,’ zei hij. ‘Het is beter als je dood bent.’ Ik ben erg bang voor mijn vader. Ik vind hem gevaarlijk. Als hij boos is, wordt hij heel agressief.”

Uit angst sloot Massoud zich op in zijn studentenflat. “Ik zat de hele dag binnen, met de gordijnen dicht. Alleen ’s avonds ging ik er even uit, eten halen. Ik durfde met niemand meer contact op te nemen. Ik deed een opleiding aan de modevakschool, maar daar kwam ik bijna nooit meer.”

In september klopte Massoud aan bij de Stichting ArosA in Rotterdam, een organisatie die hulp biedt bij huiselijk geweld. Sindsdien zit hij in een blijf-van-mijn-lijfhuis voor mannen. Het gaat nu beter met hem. Hij ziet een psychiater en wil binnenkort zijn opleiding afmaken. “Ik heb hier eindelijk een beetje rust gevonden,” zegt hij. “Ze helpen me en hebben met mij een plan gemaakt voor mijn toekomst. Maar ik ben nog steeds bang dat ik mijn familie op straat tegenkom. Ik heb onlangs via internet contact gehad met een achterneef en die vertelde me dat mijn ouders nog steeds op zoek zijn naar mij.

Lees het gehele artikel in de HP/De Tijd van deze week.

Onderwerpen