Spring naar de content

Uitzetting zieke Abiram helemaal niet zeker

Groot menselijk drama in het Algemeen Dagblad vanmorgen. Het ongeneeslijk zieke jongetje Abiram ‘moet het land uit’. De politiek stond gelijk op zijn achterste benen. Toch wordt de soep niet zo heet gegeten. “De suggestie dat de Nederlandse overheid op stel en sprong ongeneeslijk zieke kinderen uitzet klopt niet.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Bas Paternotte

Het is een vreselijk verhaal. Abiram was anderhalf jaar oud toen hij en zijn moeder Sri Lanka moesten ontvluchten. Zijn vader was vermoord en ze liepen gevaar. Nu, zeven jaar later, heeft Abiram een agressieve hersentumor. Het hoger beroep tegen die beslissing dient half februari, maar het is de vraag of Abiram dat haalt. En volgens het AD moet hij nu dus het land uit.

De hele dag stond Twitter er boordevol van. Bottom line: schandalig dat dit jongetje wordt uitgezet. GroenLinks Kamerlid Ineke van Gent deed een beroep op part-time CDA dissident Ad Koppejan: “Ad, we gaan toch geen ongeneeslijk zieke kinderen uitzetten???” Pierre Heijnen (PvdA) wil dat verantwoordelijk minister Gerd Leers (CDA) gebruik maakt van zijn discretionaire bevoegdheid. De reacties van de politici waren op zijn minst overhaast maar niet helemaal onbegrijpelijk. De reactie van immigratiedienst IND was dan ook wat formalistisch: ‘We kunnen niet ingaan op individuele gevallen.’

Een belletje van HP/De Tijd  met Leers’ woordvoerder Sander van der Eijk leert dat de situatie iets genuanceerder ligt. “Allereerst loopt de procedure nog. Daarnaast wil ik de suggestie wegnemen dat de Nederlandse overheid op stel en sprong ongeneeslijk zieke kinderen uitzet,” aldus Van der Eijk. Minister Leers is op de hoogte van het dossier. Het jongetje zou graag zijn oma nog een keer zien maar daar is een visum voor nodig. “Minister Leers kijkt naar alle aspecten,” aldus Van der Eijk.

Onderwerpen