Spring naar de content

Scheiden met een piepjong kind

Kleuters, peuters en zelfs baby’s zijn voor een groeiende groep ouders geen reden meer om bij elkaar te blijven. ‘Dertigers zien het liefdesgeluk en het krijgen van kinderen vaak als twee afzonderlijke projecten.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Redactie

In de zomer van 1968, wanneer de seksuele revolutie de Amerikaanse middenklasse bereikt, scoort de countryzangeres Tammy Wynette haar grote hit met het nummer D-I-V-O-R-CE.  Wynette vertelde later in een interview dat ze zo graag dat nummer zelf had geschreven, want: “De tekst sloeg precies op mijn situatie, mijn hele leven.” Wynette legde al haar gevoel in het lied over een scheidingsdrama dat een vierjarig kind treft; de moeder probeert haar vierjarige zoontje het leed van een scheiding te besparen door alle nare woorden te spellen, zodat hij de niet begrijpt welk lot hem treft. “He thinks C-U-S-T-O-D-Y spells fun or play/I spell out all the hurtin words and turn away/I cant spell away this hurt/thats drippin down my cheeck.” De tearjerker was een zomer lang op alle radiostations van zuidelijk Amerika te horen, waar het thema scheiden tot dan toe taboe was. De hit dreef Wynette in de armen van countryzanger George Jones, die  diep geraakt was door haar performance – en die zelf net zijn scheidingspapieren had getekend. Jones werd weldra echtgenoot nummer drie voor Wynette, die daarna overigens nog twee keer in het huwelijksbootje zou stappen.
Bijna veertig jaar na het succes van D-I-V-O-R-C-E moeten steeds meer ouders lastige woorden spellen opdat hun kinderen niet begrijpen welk onheil het gezin boven het hoofd hangt. In Nederland is het aantal scheidingen waarbij minderjarige kinderen betrokken zijn de afgelopen tien jaar explosief toegenomen. Volgens cijfers van het Centraal Bureau Statistiek gaan jaarlijks zo’n 30.000 echtparen en 60.000 samenwonende stellen uit elkaar. Bij de echtscheidingen zijn zo’n 33.000 minderjarige kinderen betrokken, en bij de ongehuwd scheidende ouders nog eens 13.000. In totaal krijgen 70.000 inwonende kinderen (de meerderjarige dus meegerekend) te maken met een scheiding, en die worden gemiddeld steeds jonger: ongeveer de helft van al deze kinderen is onder de tien, een groeiend aantal  – momenteel 15 procent – zelfs onder de vijf jaar.

Lees het gehele artikel in de HP/De Tijd van deze week.