Spring naar de content

Hoever zit Maurice de Hond er dit keer naast?

Het kabinet haalt volgende week een meerderheid in de Eerste Kamer, voorspelt Maurice de Hond: 38 van de 75 zetels gaan naar VVD, CDA en PVV. Concurrent Synovate peilt juist een minderheid van 35 senaatszetels. Hoeveel vertrouwen moeten we stellen in deze voorspellingen? Weinig, zo blijkt.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Niek Stolker

Bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2009 zou de PVV 18 zetels halen, zo wist De Hond zeker. Het werden er 24. Drie jaar eerder maakte hij ook een miskleun van jewelste: de partij van Wilders haalde niet vijf, maar negen Kamerzetels. Zet deze trend door, dan zit Maurice de Hond er dit keer acht zetels naast. 

Toch is De Hond niet de slechtste PVV-peiler. Zijn gehate concurrent Synovate voorzag in 2006 slechts vier zetels voor de Blonde Mozart en drie jaar later maar 17.

De trend van nog iets voorzichtiger voorspellende Synovate zet door. De Hond voorziet thans (omgerekend) 29 PVV-Kamerzetes; Synovate 27.

Afgelopen juni kwam De Hond met het volgende excuus: “Je zit met een relatief nieuwe partij waar je nog weinig zekerheden hebt. We hebben nog niet de goede instrumenten om dat accuraat te meten.”