Spring naar de content

Historische blunder: Kadhafi doet een Chamberlain

Kolonel Kadhafi gaf de ‘honden’ van de buitenlandse pers gisterenavond een min-min. Nee, de geruchten over een vlucht naar Venezuela waren onwaar en echt, hij had nét nog gezellig staan keuvelen met jongeren op het Groene Plein. De Libische leider gaf zijn verklaring in een brak ogende tweezitter onder een paraplu. En dat laatste is een historische blunder.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Niek Stolker

(Lees verder onder de video.)
<iframe title=”YouTube video player” width=”410″ height=”290″ src=”http://www.youtube.com/embed/c_o3qbgpNp8″ frameborder=”0″ allowfullscreen></iframe>

Elke Westerse geschiedenisleraar had de 68-jarige dictator namelijk kunnen vertellen dat toespraken houden met een paraplu in de hand al sinds 1939 not done is. Een jaar eerder, op 30 september 1938, stapte de Britse premier Neville ‘Umbrella Man‘ Chamberlain met een regenscherm uit een vliegtuig om zijn triomfantelijke Peace For Our Time-speech te houden. Hij was net terug uit Duitsland waar hij een samen met de Franse premier Daladier, Benito Mussolini en Adolf Hitler het Verdrag van München had ondertekend. Hitler werd Sudetenland beloofd, in ruil waarvoor hij zwoor zich verder in te houden wat betreft expandiedrift.

De gevolgen zijn bekend – en geen politicus durfde zich nog met papaplu te vertonen. Zeker niet in de buurt van vliegtuigen.

Na Chamberlains vertrek zou Hitler overigens gezegd hebben: “Als die gekke ouwe man me nog eens komt storen met zijn paraplu, schop ik hem naar beneden en spring ik op zijn buik. Recht voor de fotografen.” In een speech zei hij: “Goddank hebben we geen paraplupolitici in dit land.” Libië heeft er nog één, maar dat zal waarschijnlijk niet lang meer duren.

UPDATE, 10.39 uur – Niet alleen Hitler maakte grappen over Chamberlain, ook John Cleese.