Spring naar de content

Hillen durft ambtelijke top Defensie niet aan te pakken

“Het lijkt er op dat de minister onderdeel is van het probleem.” Een stevige uitspraak van Tweede Kamerlid Bruno Braakhuis (GroenLinks) zojuist in het debat over de perikelen bij Defensie. Defensieminister Hans Hillen (CDA) lijkt er voorlopig mee weg te komen. Maar hij heeft wel een buts opgelopen. De ambtelijke top blijft buiten schot.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Bas Paternotte

En dat is goed nieuws voor secretaris-generaal Ton Annink (PvdA): hij loopt geen schade op. Hillen heeft wel een ‘ongemakkelijk gesprek’ met de directeur van de Defensie Materiaal Organisatie gehad maar that’s it. Verder heeft hij een onderzoek toegezegd. Daar hoort u over drie maanden niets meer van.

Het was een vermakelijk debat overigens. Angelien Eijsink (PvdA) verwees meermaals naar het journalistieke verleden van Hillen. “De journalist Hillen had dit absurd gevonden.” Daarmee voorbijgaand aan het feit dat Hillen 28 jaar geleden voor het laatst actief was als journalist. Hij hing zijn NOS-microfoon in februari 1983 aan de wilgen. Ook al schreef hij daarvoor al speeches voor het CDA.

De PVV schakelde in het debat terug. Zei Afghanistan-veteraan Marcial Hernandez vanmorgen nog dat er ‘koppen’ moesten ‘rollen’ bij Defensie, nu nam hij genoegen met de uitleg van de minister. “U draait, meneer Hernandez,” zou een cynicus zeggen.

Enfin, Hillen was voornamelijk aan het schouderophalen en de Kamer kreeg er de vinger niet achter. En met de draai van de PVVis de kou voorlopig uit de lucht. Wel schaalde hij de kwestie op van een ‘incident’ naar een ‘affaire’. D66 wil dat de Kamer van alle toekomstige incidenten op de hoogte gesteld wordt. Dat ziet Hillen niet zitten. “Ik zal daar zelf adequaat op handelen.” Om daar aan toe te voegen: “Ik geef geen garanties.” Daar nam Wassila Hachchi (D66) geen genoegen mee: “De minister probeert het probleem te bagatelliseren. Deze minister staat wat mij betreft onder curatele.”

Vooralsnog blijft de coalitie én de gedoogpartner achter de minister staan. U begrijpt: glas, plas en alles blijft zoals het was. Maar toch; het is de vraag of Hillen zich nóg een affaire dan wel incident van deze proporties kan veroorloven.