Spring naar de content

‘We maken ons zorgen, we krijgen ook maar geen contact’

Shizuka Kuroko heeft een bloemenkwekerij in het Japanse Hiroshima. Zelf had ze geen last van de tsunami, maar ze maakt zich zorgen. Twee van haar familieleden zitten nog steeds vast in Tokio-stad. “Mijn neef is al de hele nacht onderweg naar huis.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Redactie

Hebben jullie in Hiroshima nog iets gemerkt van de tsunami?
Shizuka: “Nee, ik zelf kwam er pas uren later achter dat Japan was geraakt. We waren bezig in de rozentuin toen een klant langskwam en het nieuws vertelde. Sindsdien zijn we niet van de televisie geweken.”

U kent ook mensen in het getroffen gebied?
“Mijn neef, Kazunobu Fujita, en zijn dochter van 12 jaar zitten allebei nog vast in Tokio. tenminste dat is het laatste wat ik gehoord heb. We maken ons zorgen, we krijgen ook maar geen contact.”

Heeft u helemaal niets meer gehoord van Kazunobo?
“Jawel, toen ik het nieuws hoorde waren de telefoonlijnen in Tokio al onbereikbaar. Maar zijn vader, mijn oom, heeft hem vanmiddag nog wel gesproken. Hij vertelde dat Kazunobo van plan was om naar huis te lopen omdat het openbaar vervoer in heel Tokio plat ligt. Hij werkt in het centrum van Tokio en woont in de suburbs, dus als hij echt bezig is met naar huis lopen dan komt hij pas morgenochtend aan.”

En de dochter van Kazunobo?
“Ik vermoed dat zij nog steeds op school zit. Zoals ik zei, er rijdt geen enkele metro en op de televisie wordt afgeraden om de straat op te gaan.”

En uw neef gaat toch naar huis lopen?
“Ja, zijn vrouw wacht op hem.”

Vindt u dat de overheid krachtig genoeg ingrijpt?
“Ze doen hun best, maar we weten nog veel te weinig om iets te kunnen zeggen over de omvang van de ramp.”

Het is niet de eerste keer dat Japan wordt opgeschrikt door een aardbeving/tsunami. Toch lijkt het alsof het elke keer weer komt als een volslagen verrassing. Waarom?
“De overheid had een tijd terug wel een waarschuwing afgegeven voor aardschokken. De meeste mensen waren voorbereid en hielden wel degeljk rekening met een aardbeving binnenkort. Maar niet met de grootste aardbeving ooit natuurlijk.”