Spring naar de content

Bedreigde hippiedorpen: Christiania is nu illegaal, Ruigoord straks ook?

Ruigoord, het bekendste Provodorp van Nederland, zit op hete kolen. Langzaam neemt industrie het gebied over van deze culturele vrijhaven aan het IJ. Kunnen de kunstenaars, spirito’s en hippies er nog gerust slapen of gaat Amsterdam het Deense voorbeeld – opruimen die handel – volgen?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Pauline Bijster

De vrijstaat en blow-enclave Christiania is één van de drie grootste toeristische trekpleisters van Kopenhagen. Desondanks is het dorp vorige maand door de Deense overheid illegaal verklaard. Na veertig jaar moeten ze opdoeken: de stad wil haar kostbare grond liever gewoon volbouwen. Gaan we in Amsterdam dezelfde kant op?

“De ontwikkelingen rond Christiania vervullen ons met grote zorg,” zegt Emilie Randoe van het Ruigoord-bestuur. “Net zo goed als we bezorgd zijn over Doel, vlakbij Antwerpen. Dat wordt steeds nét niet weggevaagd door de Haven van Antwerpen.” De vlakte rondom Ruigoord is de afgelopen jaren volgebouwd met industrie waardoor het kunstenaarsdorp moet indikken. In de motie Arda uit 2001 werd Ruigoord nog beschreven als ‘groen en cultureel rustpunt’. Randoe: “Nu zie je in Nederland een steeds grotere politieke en bestuurlijke druk op het ‘normaliseren’ van alles, en dit proces wordt helaas breed maatschappelijk gesteund.”

En wat is daar zo erg aan? “Zonder Ruigoord was Stanja van Mierlo misschien wel nooit begonnen met Blijburg, waarmee ze in een klap de Vinexwijk IJburg op de kaart zette. Zonder Ruigoord was Isis, dj, producent en nu nachtburgemeester van Amsterdam misschien ook wel een heel andere weg ingeslagen!”

Zakelijk bestuurder Dirk de Bruin voegt toe: “Wat wij nodig hebben is een overheid die waardeert wat er in Ruigoord allemaal tot stand wordt gebracht, en wat de bijdrage hiervan is aan de culturele, creatieve en spirituele humuslaag van de stad. We vragen niet eens om geld, alleen om ruimte.”

Kunst in Christiania.