Spring naar de content

Mode: Wat draagt de man deze zomer?

Hoe ziet het nieuwe zomerpak eruit, moet een tatoeage echt, en waarom is de murse een must-have en lukt dat maar niet met de skort?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Het gaat de goede kant op met de mannenmode. De laatste tien jaar hebben zelfs Nederlandse mannen meer oog voor mode gekregen. Een man mag tegenwoordig modieus zijn, hij mag verder gaan dan het obligate pak. Ingeburgerd zijn inmiddels de skinny jeans, de afzakbroek, het lage mannendecolleté en opvallende accessoires als armbanden en die modieuze bril met dat zwarte montuur. De man die met de mode mee wil doen, draagt een murse, de ‘man purse’. Deze elegante mannentas kan een forse handtas zijn of een kruislings gedragen platte schoudertas.

De mannenmode heeft lang stil gestaan door de strenge regels. Bij mannen draait het om nuchtere logica. Waarom een overhemd met een boord aanschaffen die twee knopen heeft als een boord ook sluit met één knoop? Of een kruis dat steeds lager zakt, waar is dat goed voor? Gedoe om niks.
Dankzij onder anderen een ontwerper als Paul Smith, die jaren geleden begon met voor mannen grensverleggende kleine ingrepen als een colbert met kleurige streepjesvoering, contrasterende stiksels en gebloemde overhemden, durft de moderne man steeds meer. En dat is winst. Maar de huidige mannenmodeontwerpers hebben weinig op met subtiliteit en gaan voor creativiteit en vernieuwing.

Naar het werk: het slanke pak
De nieuwe Paul Smith is Thom Browne. Een jaar of vijf geleden vond de Amerikaanse modeontwerper dat het mannenpak toe was aan een revisie. Hij knipte broekspijp en mouw korter, sneed van het colbertjasje de taille strakker en versmalde de revers. Resultaat: een cartoonesk pak, dat wel te heet gewassen leek. Het duurde even, maar inmiddels heeft het ‘gekrompen’ pak – weliswaar in wat minder extreme uitvoering – zijn opmars gemaakt in de mannengarderobe.

Lees het gehele artikel in de HP/De Tijd van deze week.

Onderwerpen