Spring naar de content

Dompers en opstekers

Hij was wollig en wit en in ons aller harten hadden we een plekje voor hem, want hij was niet alleen knuffelbaar, maar ook nog eens verstoten door zijn moeder. Zijn beeltenis ging de hele wereld rond en tienduizenden bezoekers van de Zoo Berlin vergaapten zich aan hem. Hij sierde covers van Time en Newsweek tot de Tina. Ja, Knut was ‘the world’s most famous polar bear’ en stond in zekere zin symbool voor het nieuwe Duitsland: een mooie toekomst na een rottig begin. En nu heeft hij een necro gekregen in The New York Times en Metro, want hij is morsdood. Nog één keer mochten we terugkijken naar de foto’s die ons in 2007 echt deden geloven dat een nieuwe, gelukkige tijd was aangebroken.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Frank Poorthuis

In de ellende van Japan gaf een modern sprookje ons even lucht: de zestienjarige Jin en zijn oma van tachtig werden, na meer dan een week onder het puin, door reddingswerkers bevrijd. Jins vader getuigde voor de camera’s dat hij altijd in de goede afloop had geloofd. Oma en kleinzoon hadden overleefd op yoghurt en fruit. Dat wilden we graag weten.

Maar snel alweer won Google de strijd om de aandacht. De satellietbeelden van Noord-Japan vlak voor en direct na de verwoesting en het filmfragment van de zwarte golf water die allesvernietigend over een muur heen denderde, zijn vermoedelijk dé beelden die ons van deze tsunami bijblijven. Archetypisch als het omvergetrokken standbeeld van Saddam Hussein in Bagdad.

De relatie tussen het een en ander is non-existent, maar we leerden ook dat Apple de baby shaker app uit de handel heeft genomen. Je kon een huilende baby stil krijgen door flink met je iPhone te schudden. Mooi, maar verboden.

En nu we het daar toch over hebben: de iPhone 5 schijnt eraan te komen. De websites die er toe doen hebben hem al gesignaleerd in China: hij is zwart, heeft een groter scherm, en de gehate nieuwe antenne is vervangen. Dat is nog eens een opsteker.

Onderwerpen