Spring naar de content

Sex, lies and technology: Chipshol-zaak begint steeds bizardere vormen aan te nemen

Het is bijkans het script van een financieel-juridische thriller. Vader en zoon vechten al jaren een juridische strijd uit met andere grondbezitters en vastgoedjongens. Een journalist schrijft een boek en stuit op iets opmerkelijks: de vader en zoon worden tegengewerkt door de rechters die ze om hulp hebben gevraagd. Deze doen dit af als onzin. Maar dan komt een oud-geliefde van één van de twee rechters naar voren: het verhaal klopt! Maar het is geen roman van John Grisham. Het is echt gebeurd, zo werd gisteren duidelijk.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Bas Paternotte

De affaire begint ook met een boek, van de hand van Micha Kat (PDF) om precies te zijn. In 2004 komt Topadvocatuur uit. In het boek vertellen advocaten over het werk van de civiele rechtspraktijk. Kat citeert advocaat Hugo Smit. “Er gaan opeens gekke dingen gebeuren, zoals rechters die uitvoerig met advocaten gaan bellen over de zaak. In de Chipshol-zaak is dat ook gebeurd met mr. Westenberg van de Haagse rechtbank.”

Vader Jan en zoon Peter Poot voeren bijna de gehele jaren negentig rechtszaken tegen de Van Andel-groep. Ze kopen grond op rondom Schiphol en willen daar moderne bedrijventerreinen vestigen. Technologie dus: vandaar Chipshol. De Van Andels willen ook grond; vooral om die snel te kunnen verkopen met het oog op grote winsten. Een ingewikkeld juridisch steekspel volgt. De zaak krijgt een nieuwe dynamiek wanneer in 2004 blijkt dat behandelend rechter Hans Westenberg zich op dubieuze wijze heeft bemoeid met de kwestie. Kat praat geen onzin en Westenberg moet uiteindelijk vertrekken.

Later duikt een anonieme tipgever op. Deze bevestigt de verhalen over Westenberg maar noemt ook een andere naam: Pieter Kalbfleisch, inmiddels de grote baas van de Nederlandse Mededingingsautoriteit. In een vorig leven was Kalbfleisch rechter in Den Haag en hij vroeg de omstreden Westenberg de Chiphol-zaak te behandelen. Tevens was hij bevriend met de Van Andels en deed hij zaken met hun. Daarnaast voedde hij Westenberg met informatie over de zaak.  

Kalbfleisch deed de anonieme verklaring voor de rechter af als ‘kletskoek’. Maar gisteren kwam de getuige naar voren in de Utrechtse rechtbank. Ze is een ex-vriendin van Kalbfleisch. En bovendien griffier en senior juridisch medewerker van de rechtbank Den Haag. De getuige had in 1987 en 1988 een relatie met hem. En dat is pijnlijk voor de NMa-topman, want dat betekent dat hij heeft gelogen. En dat moeten we niet willen met z’n allen. Wordt vervolgd.

Onderwerpen