Spring naar de content

Gamers over Tristan: ‘Die gast spoorde niet’

Er sijpelt steeds meer informatie over Tristan van der Vlis naar buiten. De dader van het schietdrama in Alphen aan de Rijn bleek veel te blowen, was lid van een schietvereniging, las boeken van zijn oma én hij stemde PVV. Echt schokkend is het feit dat Tristan het computerspel Call of Duty: Modern Warfare 2 speelde…

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Redactie

Het spel zou volgens het AD griezelig veel overeenkomsten vertonen met het bloedbad in Alphen aan de Rijn. In Modern Warfare speel je een undercover agent die is geïnfiltreerd bij Russische terroristen die op het punt staan een aanslag te plegen – net als Tristan! Wouter van Power Unlimited heeft zo zijn eigen gedachten: “Het grootste slachtoffer is Modern Warfare zelf!”

Het computerspel Call of Duty: Modern Warfare 2 heeft weer een paar slachtoffers gemaakt…
Wouter: “Ja, dat zeggen ze, al denk ik dat Modern Warfare eerder het slachtoffer is. Het is niet de eerste keer dat deze game wordt beschuldigd. Blijkbaar hebben journalisten de behoefte om dat steeds als invalshoek te nemen. Het is een perfecte zondebok.”

Maar wat als dadelijk blijkt dat Modern Warfare 2 de grote en enige aanleiding was voor Tristan om in het echt op mensen te gaan schieten?
“Dat kan natuurlijk altijd. Maar je moet niet vergeten dat het een psychisch gestoorde gast was. Sommige gestoorden worden getriggerd door een boek, een film of een oude rock-‘n-rollplaat. Uiteindelijk is er altijd wel íets aan te wijzen. Die gast spoorde gewoon niet.”

Enig idee waarom games altijd vrijwel direct als zondebok worden aangewezen?
“Omdat veel oudere mensen games gewoon niet snappen – dat zie je bij zowel journalisten als politici. Van die oude mensen die games alleen nog kennen van de Atari 2600. En ja, de spellen van nu gaan wel weer een stapje verder dan films. Waarschijnlijk zien ze een stel jongeren apatisch naar een scherm staren en vinden ze dat eng.”

Die discussie over de relatie tussen games en geweld loopt al sinds Carmagaddon, tien jaar geleden! Blijven games de komende tien jaar ook de zondebok?
“Als je Carmagaddon nu speelt, kun je daar alleen maar om lachen. Jeroen Dijsselbloem maakte zich een tijdje geleden druk om het spel Bully, omdat je in dat spel mensen kunt pesten! Het is vooral wennen. Als je dan met Dijsselbloem gaat praten, is het een heel redelijke man die denkt aan zijn jonge kinderen. Ik zou mijn zoontje van zes jaar ook geen geweldadige games laten spelen. Maar dat is nog geen reden om het te verbieden.”

Heb je ooit iemand gechoqueerd met een gewelddadige game?
“Toen ik net Grand Theft Auto 4 had, zat ik met mijn vriendin op de bank. Ik werd aangereden en de man in het computerspel stapte bezorgd uit. Die schoot ik toen door zijn hoofd; dat vond mijn vriendin veel te realistisch.”

Zijn er spellen die jij te ver vindt gaan?
“In Japan heb je een spel dat heet Rapelay. Dat is een verkrachtingssimulator – dat gaat mij te ver. Er lopen veel zieke mannetjes rond in Japan, haha! Overigens geloof ik niet dat het aantal verkrachtingen is toegenomen na het uitbrengen van Rapelay. Net zoals dat niet is gebeurd wat betreft geweld in het geval van Modern Warfare.”