Spring naar de content

Barça en Real mogelijk geweerd uit Champions League

MET UPDATE – Het is onzeker of de huidige halve finalisten Manchester United (826 miljoen euro schuld), FC Barcelona (442 miljoen euro schuld) en Real Madrid (327 miljoen euro schuld) over twee jaar nog wel mogen meedoen aan de Champions League. Volgens strengere financiële regels van de UEFA mogen topclubs niet meer lukraak met honderden miljoenen smijten. Dat blijkt uit een interview in HP/De Tijd met de nieuwe financiële waakhond van de UEFA, de Belgische oud-premier Jean-Luc Dehaene.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Niek Stolker

Dehaene wil zich over individuele clubs op dit moment nog niet uitlaten. “Maar in het algemeen zijn zijn het juist de belangrijkste Europese clubs voor wie alle regels zullen gelden – kleinere clubs hebben wellicht minder moeite met de grens van maximaal 5 miljoen euro verlies.”

Niet-aan-accountants-uit-te-leggen-transfers, zoals die van Luis Suarez van Ajax (eigen vermogen van +40 miljoen euro) naar Liverpool (schuld van 370 miljoen euro) zullen als het aan Dehaene ligt in de toekomst onmogelijk worden.

Afgezien van de ‘ultieme sanctie’ (uitsluiting van de Champions League) filosofeert Dehaene ook over andere straffen: “Je kunt er ook aan denken dat nieuw gekochte spelers niet mogen meespelen als blijkt dat clubs hun eigenlijk niet konden betalen.”

HP/De Tijd nummer 16, met het interview met Jean-Luc Dehaene, ligt vanaf vandaag in de winkels.

UPDATE, donderdag, 11.09 uur – Ergens is het wel begrijpelijk dat Real en Barcelona zo in de schulden zitten: ze betalen namelijk het meest van alle sportclubs – wereldwijd!