Spring naar de content

Facebook-foutje. EU-voorzitter Hongarije roept op tot invasie Roemenië

Oeps. Op haar [[popup file=”2011-05/screenshoteu2011.jpg” description=”Facebook-pagina” alt=”De gewraakte pagina. ” align=”inline” ]] plaatst het Hongaarse EU-voorzitterschap gisteren per ongeluk een lied van nationalistische rockband Kárpátia. Het nummer bezingt de deugden van het blindmakende Hongaarse drankje pálinka, en roept op tot een invasie van buurland Roemenië.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

‘Sterk, als een driemaal gestikte laars, als een laars, als een laars. Waarmee we Kolozsvár binnen marcheren,’ zingt de band in het laatste couplet van het nummer. ‘Lang leve het vaderland, proost!’

‘Kolozsvár’ is de Hongaarse naam van de Roemeense stad Cluj. Hongarije verloor de stad na de Eerste Wereldoorlog samen met twee-derde deel van haar grondgebied en eenderde van haar bevolking. Het verdrag van Trianon (1920) is in Hongarije nog altijd een groot trauma.

Al snel komen de eerste klagers. Wat doet zo’n ‘nazi-nummer’ op een officiele site van de Hongaarse regering? Er volgt eerst een zelfverzekerd antwoord. Er is niks mis met het nummer, het is slechts een loflied op Hongaarse alcohol. Maar na een aantal andere bozige reacties biedt de webredacteur excuses aan. Sorry, we wilden niemand beledigen.

Daarna vervangt iemand de video door een officiële verklaring. ‘Door redactionele onvoorzichtigheid’ werd een film geplaatst die ‘niet overeenkomt met de standpunten van het Hongaarse voorzitterschap.’ Nu reageert rechts Hongarije woest. “Hoezo komt lang leve het vaderland niet overeen met jullie standpunten,” roept een reaguurder boos.

“Dit vind ik heel jammer, want het is zo’n goed nummer,” schrijft David. “Mogen we dan helemaal niks meer zeggen over de tijd voor de Tweede Wereldoorlog, omdat er mensen zijn die iets tegen de duizendjarige grens van Groot Hongarije hebben?”

Tot ver na middernacht zit in een ambtenaar van het Hongaarse voorzitterschap de comments live van de facebook pagina te deleten. Straf, waarschijnlijk, voor de ondiplomatieke Kárpátia-fan die het nummer online zette.

Onderwerpen