Spring naar de content

Leers: dood uitgewezen Afghaan is niet mijn schuld

Wat Asielminister Gerd Leers (CDA) betreft is er niets misgegaan met de uitwijzing van de Afghaan die in september 2010 werd vermoord door de Taliban. Voorgangster Rita Verdonk (toen VVD) heeft zich keurig aan de regels gehouden. Een onderzoek naar de omstandigheden van de dood van de afgewezen asielzoeker wijst Leers van de hand. “Het volgen van asielzoekers na terugkeer naar het land van herkomst is geen onderdeel van het beleid.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Bas Paternotte

Opmerkelijk, omdat Leers zich als burgemeester van Maastricht nog druk maakte om het lot van Nezam Azimi die in 2001 politiek asiel aanvroeg in Nederland en in 2006 werd uitgewezen. Maar de minister Leers stelt dat uit het asieldossier blijkt dat er een volledige procedure is doorlopen, waarin de terugkeer naar het land van herkomst niet enkel is beoordeeld door de Immigratie- en Naturalisatiedienst maar ook aan de orde is gesteld in procedures bij de nationale vreemdelingenrechter en het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.

Daarmee haalt Leers zijn eigen proefballonnetje voorstel onderuit om burgemeesters meer invloed te geven in asielprocedures. Impliciet zegt hij namelijk dat de brief die hij in 2006 aan Verdonk stuurde om van uitwijzing af te zien, nergens op sloeg.    

Rik Janssen (SP) wilde nog dat Leers onderzoek zou doen naar de dood van de Afghaan maar daar voelt die laatste niets voor. Azimi is ten eerste ‘vrijwillig teruggekeerd’ nadat hij alle procedures had doorlopen. Daarnaast is ‘het volgen van asielzoekers na terugkeer naar het land van herkomst, geen onderdeel van het beleid’.

Onderwerpen