Spring naar de content

Australiër valt van balkon: ‘What a planker’

Bedenk een absurde plek of voorwerp en ga er vervolgens met je gezicht naar beneden en je armen langs je lichaam op liggen. Als een plank. Denk aan politieauto’s, kauwgumballenmachines, toonbanken van McDonalds of op parkeerautomaten. Leg dit vast et voilà: planking!

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Redactie

Inmiddels heeft de Facebook-pagina ‘Planking Australia’ ruim 131.000 vrienden. Ondertussen is de planking-rage overgewaaid naar Ierland, Noorwegen, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en nog tientallen andere landen. De foto’s van liggende mensen wordt vooral via sociale netwerk sites verspreid.

De hype is de afgelopen twee dagen veel in het nieuws geweest omdat de 20-jarige Australiër Acton Beale uit Gladstone zeven verdiepingen omlaag viel toen hij op de balustrade van zijn balkon aan ‘planking’ deed. Hij wilde zichzelf tijdens het ‘planken’ fotograferen, maar verloor zijn evenwicht en viel. Zodoende is planking nu al verantwoordelijk voor één dodelijk slachtoffer. “Dit is waar we al lang voor vreesden,” zegt een plaatselijke politieagent. “Plankers willen elkaar de loef afsteken en proberen steeds gevaarlijker stunts uit.”

‘Planking’ is een combinatie van het Zuid-Koreaanse “????” (vrij vertaald: voor dood liggen, vanaf 2003) en het Franse “à plat ventre” (vrij vertaald: op je buik liggen, vanaf 2004). Jappanners noemden het de “Lying Down Game”. Planking kreeg veel bekendheid als rugby-speler David “Wolfman” Williams ‘[[popup file=”2011-05/afbeelding-63.png” description=”planked’ nadat hij een poging tot scoren had gedaan” alt=” ” align=”inline” ]] op 27 maart van dit jaar in de wedstrijd Manly-Warringah Sea Eagles tegen de Newcastle Knights. Williams zei er later over: “It’s pretty much an active way of lying down.” The Australian Planking Group heeft later 25 mei gebombardeerd tot Planking Day en ook Nederlanders wagen zich aan de ‘sport’.  

Onderwerpen