Spring naar de content

De vrouwelijke DSK: Susanne Klatten

Het is alweer woensdag en u weet wat dat betekent: het beantwoorden van lezersvragen. Mevrouw F. Halsema te Amsterdam vroeg in het kader van de verwikkelingen rondom Dominique Strauss-Kahn zich af: “Zijn er eigenlijk voorbeelden van machtige vrouwen met een vergelijkbare trackrecord?” Jazeker, één van de rijkste vrouwen van de wereld – goed voor een kleine 15 miljard dollar – ging vreemd en werd vervolgens afgeperst door haar gigolo: Susanne Klatten (SK). Eind vorige maand getuigde zij in het proces tegen haar afperser.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Bas Paternotte

SK is de dochter van Herbert Quant – de redder van BMW – en telg uit de befaamde Quant dynastie. Haar vader was weer de halfbroer van Harald Quant, die op zijn beurt weer de stiefzoon was van de Duitse propagandaminister Joseph Goebbels. De Quantjes, van oorsprong een Nederlandse familie van touwslagers die naar Duitsland trokken, zijn één van de grote families van industriëlen in Duitsland.

Haar eigen kapitaal vergaarde ze toen ze dankzij een erfenis voor 12,5 procent aandeelhouder werd van BMW. Wat niet wil zeggen dat ze zelf niets kan. Ze werkte zelf al eerder voor BMW, de Dresdner Bank en McKinsey. Ze neemt de 44ste plaats in op de rijkenlijst van Forbes, is getrouwd met Jan Klatten en is moeder van drie kinderen.

In de Volkskrant stelde sociaal psycholoog Joris Lammers gisteren dat machtige vrouwens evenveel vreemd gaan als machtige mannen. Klatten is daar een uitstekend voorbeeld van. Ook al liep het flink mis. In 2007 werd namelijk bekend dat zij werd afgeperst door haar buitenechtelijke relatie. De Zwitserse ex-bankier Helg Sgarbi wist haar om zijn vinger te winden en perste haar vervolgens af. ‘Uit liefde’ gaf zij hem in eerste instantie zeven miljoen dollar omdat hij naar eigen zeggen werd afgeperst door de mafia.

Tijdens het Italiaanse proces tegen Sgarbi’s kompaan Ernani Barretta – de grote man achter het complot – vertelde SK dat Sgarbi uiteindelijk 40 miljoen pond eiste omdat hij anders hun relatie zou onthullen en sekstapes naar buiten zou brengen. Dat was uiteindelijk voor Klatten reden genoeg om naar de politie te stappen en haar grote geheim aan haar man op te biechten. U ziet, het komt in de beste kringen voor.

Onderwerpen