Spring naar de content

Dolende dertigers

De puberteit en midlifecrisis krijgen gezelschap van een nieuwe moeilijke periode in de levensloop van een mens: het dertigersdilemma. Als je alles kunt kiezen, wat is dan goed?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Karen Geurtsen

Hoogopgeleide dertigers zijn opgevoed zonder religie of ideologie, maar wel met het idee alles uit het leven te moeten halen wat er inzit. En dan komen ze in de problemen. Er zit namelijk heel veel in het leven. Op wereldreis, een school bouwen in Afrika, kinderen krijgen, verschillende banen, een scala aan partners, boeken die je gelezen móet hebben, een cursus Spaans, pianolessen, het concert van Adele en natuurlijk het onderhouden van tientallen vriendschappen. Als twintiger doe je gewoon alles wat op je af komt. Dat wordt van je verwacht – door je ouders, door vrienden en door familie – dus dat is makkelijk. Bijkomend voordeel: je bent zo druk dat je geen tijd hebt om na te denken over waar je eigenlijk mee bezig bent. Zo flierefluit de twintiger doelloos, maar op alle vlakken zeer actief door het leven. Ik ook. Maar nu komt het volgende decennium in zicht. En met de dertig begint het dolen. Mijn generatiegenoten en ik stellen ons heel wat vragen.
Heb ik het leven dat ik wilde? Wat is mijn doel eigenlijk? Past deze baan wel bij mij? Heb ik wel de juiste studie gedaan? Wil ik met deze partner kinderen en is het daar niet eens tijd voor? Maar ik ging toch ook nog een wereldreis maken? Volgens het boekje heb ik alles, maar ben ik wel gelukkig?
Op latere generaties komen deze vragen over als verwend gedrag. Maar driekwart van de hoogopgeleiden herkent ze, blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Dit zijn mensen die alles kunnen hebben wat hun hartje begeert, maar klagen over de hoeveelheid keuzes. En vooral over hoe ze die níet maken.
Dat kunnen ze niet en wíllen ze ook niet, want stel je voor dat je de verkeerde keuze maakt en iets misloopt. Daarom is alles tegelijk doen de enige oplossing, en heeft onze generatie zo veel haast. Toegegeven: het zijn allemaal luxeproblemen. Toch zijn deze dertigersperikelen hard op weg naar een plaatsje tussen de puberteit en de midlifecrisis. Het is niet meer taboe om een ‘dolende dertiger’ te zijn. We durven ervoor uit te komen.

Lees het gehele artikel in de HP/De Tijd van deze week.

Onderwerpen