Exclusief: PvdA heeft het gehad met Job Cohen

Frans van Deijl 1 jun 2011 Politiek

Job Cohen werd ingehaald als de Verlosser van zijn partij, maar na een knullig verlopen formatie loopt hij zielloos rond door Den Haag. Diverse Kamerleden en partij-ideologen bekritiseren zijn ‘non-leiderschap’ in een artikel in HP/De Tijd. “Als ik een oproep in de krant moest plaatsen, dan luidde de tekst: partij zonder leider zoekt verhaal.”

Het rommelt binnen de gelederen van de Partij van de Arbeid. Welke kant moet het op met de partij? Verscheidene politici spreken zich uit, maar doen dat geen van allen ‘on the record’ en dus overwegend anoniem. Niemand wil kennelijk een putsch op z’n geweten hebben of stemming maken, koud vier weken voor het zomerreces. Bovendien vindt iedereen Job Cohen een aardige, beminnelijke man die het misschien toch ooit nog in de vingers krijgt.

“Job is gecast voor een andere film,” zegt een collega-fractievoorzitter. “Maar die film ging niet door en nu zit hij hier in een andere rol. Cohen ging immers naar Den Haag om premier te worden. Niemand hield er rekening mee dat hij in de oppositiebanken zou belanden. “Hij is een bestuurder van huis uit, iemand die gewend is dingen te organiseren, te regelen. In zijn huidige rol regelt iemand anders het en moet je een beetje een straatvechter zijn, zeker in deze snelle tijden. Daar is hij veel te beschaafd voor en te intellectueel. Soms heb ik met hem te doen.

[[image file=”2011-06/schermafbeelding-2011-06-01-om-2.45.02-pm.png” align=”right” ]]“Als ik een oproep in de krant moest plaatsen,” probeert een vooraanstaande PvdA-ideoloog de problematiek samen te vatten, “dan luidde de tekst: partij zonder leider zoekt verhaal.” En een collega: “De Engelse sociaal-democraten hebben het na Blair en Brown ook moeilijk gehad, maar daar gebeurt nu weer wat. Er zijn allerlei Refounding Labour-projecten opgezet om de sociaal-democratie nieuw leven in te blazen. Maar bij ons gebeurt er niks. Is het stil. We hebben een non-leider in huis onder wie de partij verweest.”

De HP/De Tijd met het artikel over Cohen ligt nu in de winkel.

[[ poll uid=460 ]]

Reageer op artikel:
Exclusief: PvdA heeft het gehad met Job Cohen
Sluiten