Spring naar de content

Processen of niet, schandpaalsite Vereniging Eigen Huis gaat door

De Vereniging Eigen Huis gaat vanaf woensdag inbrekers in hun hemd zetten. Er worden beelden van de boeven in actie op een speciale website vrij gegeven. De vereniging heeft nog geen ‘go’ van het College Bescherming Persoonsgegevens of Ministerie van Justitie gekregen, maar gaat vooralsnog gewoon door met het posten van foto’s en video’s van gezochte dieven. “Mocht het zo zijn dat andere partijen een proces willen beginnen, dan is dat maar zo. Wij hebben dit risico van tevoren ingecalculeerd en vinden het dusdanig belangrijk dat we ermee doorgaan,” aldus persvoorlichter Manon van Essen van Vereniging Eigen Huis.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Redactie

Via een strenge selectie, gedaan door VEH zelf, worden de filmpjes gefilterd voordat zij op de site verschijnen. De vereniging eist dat er aangifte is gedaan en dat daarin vermeldt wordt dat er beeldmateriaal van de inbraak aanwezig is.

Het werkt – vanaf woensdag – als volgt: als je je provincie, stad of dorp op de site invult, verschijnt het aantal inbrekers waar beeldmateriaal cab is op je beeldscherm. Klik dan op een van de aangegeven criminelen en er komen foto’s en/of video’s van degene tijdens de inbraak tevoorschijn.

“Wij zijn van mening dat sommige beelden van bewakingscamera of mobiele telefoons dusdanig van belang zijn voor het leven van burgers. Door middel van deze ‘inbraakpreventie-actie’ hopen we dieven af te schrikken,” zegt van Essen. “We zullen geen pasfoto’s en personalia op de website plaatsen. We hebben mensen opgeroepen om beelden in te sturen, deze worden vervolgens gefilterd en op de site geplaatst. Het is geen YouTube-concept, dus niet iedereen kan zomaar materiaal plaatsen.”

Vorig jaar waren er 80.000 inbraken en dit jaar wordt er vanuit gegaan dat dit aantal weer is gestegen. Naast het in de uitverkoop hangen van de inbrekers, heeft de site ook tips voor mensen die op vakantie gaan of geen alarm in en rond het huis hebben.

HP/De Tijd heeft voor u vast de provinciehoofdsteden en de grootste plaatsen van Nederland in de inbreker-meter ingevuld.
Eindhoven     : 9 inbrekers op camera
Haarlem        : 8
Den Haag      : 7
Maastricht     : 6
Lelystad        : 6
Leeuwarden  : 5
Amsterdam   : 5
Utrecht         : 5
Assen           : 5
Arnhem         : 2
Middelburg    : 2
Den Bosch    : 2
Rotterdam    : 2
Zwolle          : 0

Onderwerpen