Spring naar de content

Ondertussen in Den Haag: de schepschotel-problematiek

MET UPDATE – Jaarlijks terugkerend agendapunt in de Nationale Vergaderzaal: de begroting van de Tweede Kamer voor het volgende jaar. Sinds hedenochtend buigen onze volksvertegenwoordigers zich over de ‘Raming Tweede Kamer 2012’. Het CDA wil dat er Hollands water wordt geschonken in het parlement, de Partij voor de Dieren windt zich op over Kamerleden die meermalen opscheppen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Bas Paternotte

Zo viel het Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren) op dat er Kamerleden meermaals opscheppen bij de ‘schepschotel’ in het Kamerrestaurant. Ze begrijpt best dat het ene Kamerlid meer trek heeft dan het andere, maar er zitten er tussen die soms wel drie- of viermaal opscheppen. “Het lijkt wel een onbeperkt buffet,” klaagt het verontwaardigde Kamerlid. Dit uiteraard in het kader van de duurzaamheid. Ouwehand stelt voor dat nog een keer opscheppen óók meer betalen betekent. VVD en PVV benadrukken dat dit toch echt de eigen verantwoordelijkheid van de Kamerleden zelf is.

Ouwehand houdt zich al langer bezig met het Kamerrestaurant. U moet weten dat het restaurantbedrijf in de Tweede Kamer iedere dag warme maaltijden serveert – een deel à la carte, maar ook altijd de zogenaamde schepschotel: een buffetmaaltijd die in warmhoudbakken klaarstaat. Die bakken staan vanaf 18.00 uur klaar. De hygiënevoorschriften stellen dat zo’n maaltijd niet langer dan anderhalf uur warm mag worden gehouden, daarna verdwijnt deze in de vuilnisbak. Daarom is de afspraak dat de vergadering in elk geval voor half acht geschorst wordt voor de dinerpauze. Behalve de Kamervoorzitter weet bijna niemand dat. Ouwehand: “Ik heb veel contact gehad met de koks en heb hen beloofd om de Kamer aan de uiterlijk-half-acht-afspraak te houden.” En zo geschiedde, sinds begin dit jaar houdt de Kamer zich dankzij Ouwehand – meestal – keurig aan die afspraak.

Waar gegeten wordt, wordt ook gedronken. CDA-Kamerlid Gerda Verburg hield een vurig pleidooi voor Hollands kraanwater. Zij stoort zich aan het gebottelde water in de Kamer dat onder meer wordt betrokken uit Frankrijk en Wales. Een fles buitenlands water is volgens haar namelijk 50 maal belastender voor het milieu dan een glas gemeentepils. De Kamer vergadert vanmiddag verder over de belangwekkende kwestie.

UPDATE, 15:02 uur – Kamervoorzitter Gerdi Verbeet (PvdA) heeft zich zojuist uitgesproken over de schepschotel-problematiek. De kwestie wordt door het restaurantbedrijf als ‘niet problematisch’ ervaren. De ‘veelscheppers’ zorgen ook niet voor ‘een extra kostenpost’. Ouwehand bestrijdt dat: “Mij heeft het bericht bereikt, ik noem geen namen en rugnummers, dat de vleescomponent van de schepschotel meerdere keren wordt gepakt.” PVV-Kamerlid André Elissen deed daar vervolgens een schepje bovenop door een ‘Anoniem Meldpunt Veelscheppers’ voor te stellen. Een idee dat echter niet op een Kamermeerderheid kon rekenen. Even leek het erop dat Ouwehand een principeuitspraak wilde afdwingen maar Kamervoorzitter Verbeet wist die bal stil te leggen door toe te zeggen de kwestie intern nog eens nader te beschouwen. En daarmee scheerde de Tweede Kamer ook vandaag weer eens vlak langs de afgrond. Het zijn spannende tijden in Den Haag.