Spring naar de content

Utrechtse PvdA-wethouder: ‘Baader-Meinhof Gruppe is meer dan jeugdsentiment!’

Politici en Twitter; het blijft moeilijk. De Utrechtse PvdA-wethouder Harrie Bosch tweette plotsklaps dat de Baader-Meinhof Gruppe, ook wel bekend als de Rote Armee Fraktion (RAF), voor hem meer is dan jeugdsentiment. Extra pijnlijk: een dag voor de gewraakte tweet moest de weduwe van de in 1977 doodgeschoten Utrechtse politieman Arie Kranenburg uit de media vernemen dat de RAF-terrorist die haar man vermoorde waarschijnlijk vrijuit gaat.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Bas Paternotte

Tussen 1970 en 1998 was de extreem-linkse RAF verantwoordelijk voor overvallen, laffe aanslagen en ontvoeringen. Gezinnen werden uiteengerukt, tientallen doden en een veeltal aan gewonden was het gevolg. Ook Utrecht ontkwam niet aan de terreur. Op donderdag 22 september 1977 werd politiebrigadier Arie Kranenburg door de RAF-terrorist Knut Folkerts doodgeschoten tijdens een politieactie.

De genoemde Schily en Mahler zijn twee voormalige advocaten van de RAF. De eerste was sociaal-democratisch minister van Binnenlandse Zaken onder Bundeskanzler Gerhard Schröder, met Mahler liep het minder goed af. Mahler pleegde namens de RAF roofovervallen maar radicaliseerde vervolgens de andere kant op. Twee jaar geleden werd hij tot zes jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens holocaustontkenning.    

PvdA-wethouder Bosch kwam al eerder in opspraak omdat hij vorig jaar zorgde voor een schisma binnen de PvdA omdat hij links-radicalen ‘juichend’ de hand boven het hoofd houdt. In tegenstelling tot de hoofdstedelijke PvdA weigert hij namelijk halstarrig de Kraakwet uit te voeren. Eerder deze maand liet partijgenoot Eberhard van der Laan 150 krakers in de hoofdstad arresteren tijdens een ontruiming.

Volgens wethouder Bosch is de interpretatie van zijn tweet een vorm van ‘kwaadwillende combinatiezucht‘ (sic). “Meer dan jeugdsentiment!” blijkt nu een ‘pijnlijke periode‘. Waarvan akte. De weduwe van brigadier Kranenburg is ondertussen bang dat de gewezen RAF-terrorist Folkerts zijn straf zal ontlopen.

Onderwerpen