Spring naar de content

Decennium dweilen eigen schuld

Zeker tien jaar hebben de Grieken nodig om hun economie weer bij elkaar te rapen en gelekte centen op te dweilen, meent de Duitse minister van Financiën, Wolfgang Schäuble.  Maar als er eerder was geluisterd naar onze eigen economen was het helemaal niet nodig geweest, lezen we deze week in HP/De Tijd

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Karen Geurtsen

Minister Schäuble vindt de leningen aan Griekenland nu noodzakelijk; niets doen is namelijk ”veel duurder en risicovoller”. Onderhand misschien wel, ja. Maar we wisten van tevoren toch dat de Griekse economie veel zwakker was dan die van de andere eurolanden?

Dat klopt, zegt Geert Reuten in het blad. Hij is econoom en SP-senator, en stelde in 1997 samen met 69 andere economen een pamflet op, waarin hij wees op de verschillen tussen de Europese economieën. Toen al waarschuwden ze voor de huidige problemen.

“Maar zoals vaker bij Europese beslissingen,” legt de senator uit, “was het een opeenstapeling van voldongen feiten. Geen enkele regerende politicus durfde op de rem te gaan staan.” Dat diezelfde politici nu geen verantwoordelijkheid nemen, verbaast de kritische econoom niks. “Kijk naar de bankencrisis; daar heeft toch ook nooit iemand dat gedaan. In Europa gaat het altijd zo. In de ondemocratische Raad van Ministers wordt twee jaar lang onderhandeld over een voorstel. Vervolgens wordt een precair compromis gesloten dat niemand meer durft te bederven met een kritische blik.” 

Lees meer over onze eigen schuld en politici die geen verantwoording afleggen in HP/De Tijd van deze week.

Onderwerpen