Spring naar de content

Zuid-Limburg wil werklozen weren

Niet alleen de gemeente Vaals wil werklozen weren, ook omliggende gemeenten staan open voor deze maatregel. Gisteren meldde Dagblad De Limburger dat Vaals als eerste Nederlandse gemeente werklozen per september gaat weigeren aan te nemen als nieuwe bewoners, ‘om het uitkeringstoerisme een halt toe te roepen’. Dit beleid riekt naar discriminatie en is wellicht schadelijk voor omliggende gemeentes. Maar uit een telefoongesprek met wethouder van Sociale Zaken Piet Franssen (Fractie Franssen) van de [[popup file=”2011-07/schermafbeelding-2011-07-27-om-15.28.28.png” description=”naastgelegen gemeente Gulpen-Wittem” alt=” ” align=”inline” ]] blijkt dat Vaals niet alleen staat.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Waar burgemeester Hub Bogman (PvdA) van gemeente Simpelveld terughoudend is in zijn oordeel over de Vaalse voornemens en niet ‘verwacht dat er voor onze gemeente veel zal veranderen’, is wethouder Piet Franssen van de gemeente Gulpen-Wittem erg uitgesproken.

Piet Franssen: “Bij ons speelt dit probleem niet zo erg als in Vaals, maar daar is het een groot probleem en ik begrijp dit initiatief volledig. Wellicht kunnen we dit beleid gezamelijk oppakken met alle Heuvelland-gemeenten, Eijsden-Margraten, Gulpen-Wittem, Meerssen en Vaals, en de agenda’s eens naast elkaar leggen. We kunnen dan als gemeente hetzelfde beleid invoeren als in Vaals”. Franssen ziet de maatregel niet als discriminatie. “Helemaal niet. Wij krijgen als gemeente ook te maken met tekorten van het Rijk en hogere kosten en wij willen geen burgers die misbruik maken van een bijstandsuitkering.”

Als al deze vier gemeenten werklozen gaan weigeren, zal dat slikken zijn voor omliggende gemeenten als Heerlen. Franssen: “Dat zie ik niet zo. We moeten die probleem samen zien te tackelen. Als er een voorstel komt vanuit Vaals om hier over te praten, dan sta ik daar positief tegenover”.

Woordvoerster van de gemeente Voerendaal, Anjo Steijns-Bodelier, laat weten: “Wij zijn niet bang dat de werklozen naar onze gemeente trekken, daar zijn de huurprijzen te hoog voor. Dus ik denk niet dat wij eenzelfde soort beleid gaan voeren.”